Adéu a Nihil Obstat | Hola a The Catalan Analyst

Després de 13 anys d'escriure en aquest bloc pràcticament sense interrumpció, avui el dono per clausurat. Això no vol dir que m'hagi jubilat de la xarxa, sinó que he passat el relleu a un altra bloc que segueix la mateixa línia del Nihil Obstat. Es tracta del bloc The Catalan Analyst i del compte de Twitter del mateix nom: @CatalanAnalyst Us recomano que els seguiu.

Moltes gràcies a tots per haver-me seguit amb tanta fidelitat durant tots aquests anys.

divendres, 1 de juliol del 2011

El Líban, pedra de toc de la credibilitat occidental

Sis anys després de l'assassinat de l'exprimer ministre libanès, Rafiq Hariri, el Tribunal Especial de les Nacions Unides per al Líban ha dictat finalment acta de processament contra els presumptes responsables del crim. Uns responsables que tothom sabia qui eren però que ningú s'atrevia a portar davant la justícia. No per res, dos dels quatre acusats són alts responsables del moviment Hezbollah, que s'ha convertit en la força política i militar més poderosa del Líban.

Rafiq Hariri liderava l'oposició a l'ocupació siriana del país i per això va ser assassinat el 14 de febrer del 2005. Però la seva mort no va acabar amb el moviment antisirià sinó que, pel contrari, va desencadenar un mes després l'anomenada Revolució del Cedre que va forçar Síria a sortir del Líban obrint l'esperança a una democràcia independent. Però la il.lusió democràtica no va durar gaire i avui, Hezbollah, que compta amb el suport de Síria i l'Iran, controla una gran part del país..

Podran les actes d'acusació alterar el equilibiri de poder libanès com ho va fer en el seu moment l'assassinat de Hariri? És aviat per dir-ho, però una cosa sembla clara: si el govern libanès no deté als inculpats, incomplint els seus compromisos jurídics internacionals, la responsabilitat que Hezbollah quedi impune recaurà sobre la comunitat internacional. I llavors, què farà l'ONU? Què farà la UE? Què farà Obama?

No ho sé, però en vista de com s'estan fent les coses a Líbia i com no s'estan fent a Síria, molt em temo que les conseqüències puguin ser molt greus. No fer res efectiu posaria en total evidència la incapacitat -la por?- d'Occident per seure a la banqueta dels acusats el terrorisme d'Hezbollah, que és tant com dir el terrorisme de Síria i de l'Iran.