Adéu a Nihil Obstat | Hola a The Catalan Analyst

Després de 13 anys d'escriure en aquest bloc pràcticament sense interrumpció, avui el dono per clausurat. Això no vol dir que m'hagi jubilat de la xarxa, sinó que he passat el relleu a un altra bloc que segueix la mateixa línia del Nihil Obstat. Es tracta del bloc The Catalan Analyst i del compte de Twitter del mateix nom: @CatalanAnalyst Us recomano que els seguiu.

Moltes gràcies a tots per haver-me seguit amb tanta fidelitat durant tots aquests anys.

dimarts, 9 d’agost del 2011

Albert Camus podria haver estat assassinat pel KGB

El diari italià Il Corriere della Sera ha suggerit que espies soviètics podrien haver estat al darrere de l'accident de trànsit  que va acabar amb la vida de l'escriptor francès, Albert Camus, la matinada del 4 de gener del 1960 a l'esclatar una roda del cotxe que conduïa i xocar contra un arbre.

La hipòtesi es basa en declaracions de Giovanni Catelli, un acadèmic italià i poeta que va assenyalar que un passatge en un diari escrit pel famós traductor i poeta txec Jan Zábrana, publicat al llibre titulat Cely Zivot, no figurava en la traducció italiana del mateix.

En el paràgraf que falta, Zábrana va escriure: "Vaig escoltar una cosa molt estranya de la boca d'un home que sabia moltes coses i deia tenir informació de moltes fonts. Segons ell, l'accident que va costar la vida a Camus el 1960 va ser organitzat per espies de la Unió Soviètica. Van danyar un pneumàtic del cotxe amb un sofisticat equip perquè la roda esclatés quan el cotxe corregués a gran velocitat."

"L'ordre va ser donada personalment per [Dmitri Trofimovic] Shepílov [el ministre d'Exteriors soviètic] com a reacció a un article publicat en Franc-tireur [una revista francesa] el març del 1957, en la qual Camus el va atacar, anomenant-lo de manera explícita, per la seva resposabilidad en la invasió d'Hongria" pels tancs del Pacte de Varsòvia. Per si això no fos poc, Camus havia demanat també públicament que Boris Pasternak fos guardonat amb el premi Nobel de Literatura.

Versió en anglès de The Guardian.