Adéu a Nihil Obstat | Hola a The Catalan Analyst

Després de 13 anys d'escriure en aquest bloc pràcticament sense interrumpció, avui el dono per clausurat. Això no vol dir que m'hagi jubilat de la xarxa, sinó que he passat el relleu a un altra bloc que segueix la mateixa línia del Nihil Obstat. Es tracta del bloc The Catalan Analyst i del compte de Twitter del mateix nom: @CatalanAnalyst Us recomano que els seguiu.

Moltes gràcies a tots per haver-me seguit amb tanta fidelitat durant tots aquests anys.

dilluns, 24 d’octubre del 2011

Augmenten els casos d'ortorèxia (obessió pel menjar sà i ecològic)

Europa Press:
Una dieta saludable i el consum d'aliments ecològics no sempre comporta un benefici per a la salut ja que en els últims anys estan augmentant en les consultes els casos de ortorèxia, un trastorn alimentari causat per "l'obsessió pel menjar sa".

El terme va ser encunyat pel metge nord-americà Steven Bratman, i ve de les paraules gregues 'orthos', que significa correcte, i 'Orexis', gana, i els qui ho pateixen són pacients amb una vulnerabilitat psíquica prèvia que fa que "es prenguin massa seriosament" la màxima d'una alimentació saludable.

Segons reconeix el psicòleg i cap de Gestió del Coneixement i Recerca de l'Institut de Trastorns Alimentaris (ITA) de Barcelona, ​​Antoni Grau, en declaracions a Europa Press, aquests pacients "acaben sent incapaços d'acudir a un restaurant, a un dinar de treball o d'amics, ja que no controlen el contingut nutricional dels aliments". "Ho fan de manera molt obsessiva, i només mengen aliments l'origen dels quals estigui claríssim. La fruita i verdura ha de procedir d'agricultura ecològica i, amb la carn, són capaços de seguir el bestiar des que neix fins que arriba al supermercat", explica aquest expert, que recorda que "en molts productes ecològics s'especifica l'origen de l'animal, on ha estat criat, amb quins mètodes i fins i tot fins el que ha trigat a engreixar. Només si controlen tot això, són capaços de menjar-lo".

El problema d'això és que aquesta obsessió pot tenir conseqüències físiques, ja que "de vegades prefereixen no menjar, abans de menjar alguna cosa que no consideren adequat", el que genera problemes de infrapès o desequilibris en el balanç nutricional. Això no obstant, puntualitza, "és més preocupant el deteriorament social i familiar que genera en aquestes persones, l'aïllament que els acaba produint i el sofriment que comporta".

Grau ha participat en unes jornades científiques sobre els trastorns de l'alimentació que s'han celebrant a la seu del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), organitzades per l'Institut Tomás Pascual i la Fundació Institut de Trastorns Alimentaris (FITA). En aquesta trobada s'han abordat diversos trastorns alimentaris, alguns més controlats com la bulímia o l'anorèxia i altres la incidència ha augmentat en aquests anys, com és el cas de l'ortorèxia.

Aquest expert defensa la importància de cuidar l'alimentació sempre que no s'acabi obsessionat amb això. "Prendre productes ecològics està molt bé, són una mica cars però està molt bé. El problema ve quan qui els consumeixen presenten problemes d'autoestima, ja que tenen més risc d'acabar obsessionats amb aquest tipus d'alimentació tan restrictiva".

Per això, la solució passa per fomentar el menjar ecològic però sense donar-li "exclusivitat", en el sentit que "val la pena per anar a un restaurant amb un grup d'amics encara que el contingut nutricional dels aliments no estigui tan controlat", així com iniciar estratègies de millora del autoestima i les relacions socials, per ajudar que la persona no acabi obsessionada amb això. "S'ha de fer una mica de pedagogia i recalcar que el fet que no sapiguem d'on procedeix el bestiar o l'enciam no significa que aquests aliments siguin nocius per a la salut", insisteix.