Adéu a Nihil Obstat | Hola a The Catalan Analyst

Després de 13 anys d'escriure en aquest bloc pràcticament sense interrumpció, avui el dono per clausurat. Això no vol dir que m'hagi jubilat de la xarxa, sinó que he passat el relleu a un altra bloc que segueix la mateixa línia del Nihil Obstat. Es tracta del bloc The Catalan Analyst i del compte de Twitter del mateix nom: @CatalanAnalyst Us recomano que els seguiu.

Moltes gràcies a tots per haver-me seguit amb tanta fidelitat durant tots aquests anys.

dimecres, 5 d’octubre del 2011

La lluita contra el canvi climàtic també té cadàvers a l'armari

El passat mes de juliol, una missió internacional d'investigació presentava al Parlament Europeu un informe sobre els assassinats de pagesos i periodistes a la regió hondurenya del Bajo Aguán. L'informe era explosiu perquè esquitxava els organismes i institucions encarregades de portar endavant els programes internacionals de lluita contra el canvi climàtic. En concret, al projecte de recuperació de biogàs a partir de les emissions de metà i la substitució de combustibles fòssils utilitzats per a la generació de calor en un molí d'una plantació d'oli de palma de la filial del Grup Dinant Exportadora de l'Atlàntic. Un projecte que va ser adjudicat pel CDM (Clean Developmen Mechanism), tot i les denúncies presentades per 77 ONG de tot el món i de que l'empresa EDF Trading, que anava a comprar els crèdits d'emissió, fes marxa enrera preocupada per la possible vinculació del Grup Dinant amb les violacions dels drets humans.

A la vista de l'informe de la comissió d'investigació, l'eurodiputat verd, Bas Eickhout, va qualificar de "vergonya" les violacions dels drets humans comeses. "Si aixó és realment consequència directa de la política europea del clima, aleshores em disculpo sincerament davant el poble hondureny. El CDM se suposa que ofereix beneficis ambientals i un desenvolupament sostingut, però aquesta mena de notícies són realment terribles". L'ONU, per la seva banda, lamentava els assassinats però se'n rentava les mans: "Nosaltres no hem d'investigar crims. Hem de prendre les decisions segons els nostres criteris, per molt lamentables que siguin, i tenim poc marge per a rebutjar projectes. En aquest cas complien exactament tots els criteris exigits".