Adéu a Nihil Obstat | Hola a The Catalan Analyst

Després de 13 anys d'escriure en aquest bloc pràcticament sense interrumpció, avui el dono per clausurat. Això no vol dir que m'hagi jubilat de la xarxa, sinó que he passat el relleu a un altra bloc que segueix la mateixa línia del Nihil Obstat. Es tracta del bloc The Catalan Analyst i del compte de Twitter del mateix nom: @CatalanAnalyst Us recomano que els seguiu.

Moltes gràcies a tots per haver-me seguit amb tanta fidelitat durant tots aquests anys.

dilluns, 30 de gener del 2012

Envíem una foto des del cel


T'han batejat com el "fotògraf de la transició" a Mataró. Però crec que aquest títol és insuficient. L'Enric ja feia fotografies abans de l'inici de la transició política. Fent perillar alguna cosa més que el rodet de pel·lícula, l'Enric Quintana ja feia fotos durant els últims anys de la vida d'en Franco. Les exigències de la clandestinitat van limitar el nombre d'instantànies de les catacumbes democràtiques, però n'hi ha. O n'hi havia. No sé que se'n haurà fet d'aquelles primeres imatges preses per l'Enric en la intempèrie franquista i que de vegades miràvem a casa seva mentre preparàvem la cobertura informativa d'alguna assemblea de veïns, concentració d'estudiants o manifestació de treballadors.

L'Enric no era un fotògraf conceptual, ni un revolucionari del tractament de la imatge, ni un enginyer del periodisme gràfic. Era senzillament un manobra de la fotografia pura i dura. No buscava la captura estètica de la realitat, sinó simplement l'enregistrament dels fets. Com si això no fós poc!

 Anava a tot arreu. Es ficava als llocs més inversemblants per obtenir la imatge del que estava passant. Estic segur que ahores d'ara estarà fent el mateix, si és que en aquell lloc de l'eternitat hi deixen tenir màquines de retratar. 

Enric, enviem l'última foto des del cel!