Adéu a Nihil Obstat | Hola a The Catalan Analyst

Després de 13 anys d'escriure en aquest bloc pràcticament sense interrumpció, avui el dono per clausurat. Això no vol dir que m'hagi jubilat de la xarxa, sinó que he passat el relleu a un altra bloc que segueix la mateixa línia del Nihil Obstat. Es tracta del bloc The Catalan Analyst i del compte de Twitter del mateix nom: @CatalanAnalyst Us recomano que els seguiu.

Moltes gràcies a tots per haver-me seguit amb tanta fidelitat durant tots aquests anys.

dimecres, 4 de gener del 2012

Espanya en forta recessió, mentre Europa i els EUA se'n salven de moment

El Purchasing Manager´s Index (PMI), que mesura les compres de bens i serveis per part de les empreses i que serveix per anticipar l'evolució de l'activitat econòmica, indica que la recessió a Europa serà més moderada del que es creia i que els Estats Units, ara per ara, no estan en recessió. El PMI es una xifra entre l'1 i el 100. Per sobre del 50 l'economia creix, per sota decreix.

Segons les dades publicades avui (via Xavier Sala Martín), els EUA se situen en el 50.8 al desembre contra el 49.7 al novembre.

Alemanya experimenta una millora en passar del 47.9 al 48.4, cosa que indica que és possible que Alemanya entri en recessió però menys forta del que s'esperava fa un mes.

Per a la majoria de països de l'eurozona, les xifres de desembre són les més elevades dels últims 3 o 4 mesos. Per als països del centre, els nombres s'aproximen al 50 (recessió però lleu). Per als de la perifèria, molt per sota del 50 (44,3 per a Itàlia i 42 per a Grècia), encara que tant per a Itàlia com per a Grècia, els números estan pujant. La mala notícia prové d'Espanya. Amb un 43,7, no només se situa molt per sota del 50 (la qual cosa indica que Espanya es troba ja en una severa recessió) sinó que la nota de desembre és la més baixa dels últims 3 mesos. És a dir, suspens i empitjorant.

Per a Sala i Martín "les bones notícies per a Rajoy és que l'entorn mundial no està tan malament com pensàvem. Les males notícies és que Espanya està cada vegada més sola i que l'esperança que una recessió a Alemanya pugui canviar la política monetària del BCE contribuint a depreciar l'euro per fomentar les exportacions, aquesta esperança, dic, s'esvaeix."