Adéu a Nihil Obstat | Hola a The Catalan Analyst

Després de 13 anys d'escriure en aquest bloc pràcticament sense interrumpció, avui el dono per clausurat. Això no vol dir que m'hagi jubilat de la xarxa, sinó que he passat el relleu a un altra bloc que segueix la mateixa línia del Nihil Obstat. Es tracta del bloc The Catalan Analyst i del compte de Twitter del mateix nom: @CatalanAnalyst Us recomano que els seguiu.

Moltes gràcies a tots per haver-me seguit amb tanta fidelitat durant tots aquests anys.

dimarts, 15 de gener del 2013

Vive la France!

On són els Estats Units en la lluita contra el terrorisme islamista? Creu Obama que amb matar amb ginys teledirigits n'hi ha prou? Creu que amb l'assassinat polític de Bin Laden s'ha acabat la feina? Això sembla. A Líbia es va limitar a fer de palanganer de Sarkozy, empès per Hillary Clinton, i a Síria no ha sigut capaç de moure ni un dit per aturar la pitjor matança en dècades (45.000 morts i 1,5 milions de despleçats i refugiats, en menys de 2 anys). Molt pitjor, proporcionalment, que la guerra de l'Irak (109.000 morts en 9 anys, segons els documents filtrats per Wikileaks).

Ara, els islamistes d'Al Qaeda s'han fet forts al nord de Mali, en una regió més gran que França, i amenacen de fer caure el govern de Bamako. Davant d'aquesta amença, Obama no només no ha fet res sinó que ni tant sol n'ha parlat. Té altres preocupacions domèstiques, certament.

La resposta a l'amenaça l'ha assumit França, que està utilitzant el seu poder militar per derrotar Al Qaeda a Mali. Probablement, amb el suport logístic d'alguns països europeus, París podria quedar com l'única potència occidental en la primera línia de la lluita contra l'extremisme islamista.

Però, té França les capacitats militars i econòmiques per assumir aquest paper?

Els atacs aeris poden bloquejar temporalment el poderós exèrcit dels rebels islamistes, però no poden derrotar-lo. La victòria requereix un desplegament militar terrestre durant un llarg període de temps. Un desplegament militar que comptarà amb uns 2.000 soldats africans de la CEDEAO i l'exèrcit de Mali, notòriament ineficaços sense una presència militar francesa i europea, o nord-americana, suficient.

Benhauradament, Hollande es beneficia, de moment, del suport mediàtic. Ningú no parla encara de les víctimes colaterals. Almenys 11 civils van morir i molts altres van resultar ferits a Konna, una ciutat del centre de Mali que ha sofert un intens bombardeig per avions francesos des de divendres, segons ha denunciat Metges sense Fronteres.

Fins quan París podrà mantenir l'esforç i les crítiques, si n'hi ha?