Adéu a Nihil Obstat | Hola a The Catalan Analyst

Després de 13 anys d'escriure en aquest bloc pràcticament sense interrumpció, avui el dono per clausurat. Això no vol dir que m'hagi jubilat de la xarxa, sinó que he passat el relleu a un altra bloc que segueix la mateixa línia del Nihil Obstat. Es tracta del bloc The Catalan Analyst i del compte de Twitter del mateix nom: @CatalanAnalyst Us recomano que els seguiu.

Moltes gràcies a tots per haver-me seguit amb tanta fidelitat durant tots aquests anys.

diumenge, 17 de març del 2013

L'iraq 10 anys després: Documents filtrats per Wikileaks certifiquen que Saddam tenia armes de destrucció massiva

El proper dimecres 20 de març es compliran 10 anys de l'inici de la guerra de l'Irak. Un aniversari que hauria de servir per desmentir els tòpics polítics i mediàtics que sobre el conflicte s'han vingut publicant, especialment la famosa "mentida" de Bush, Blair i Aznar sobre l'existència d'armes de destrucciò massiva.

Aquesta efemèrides hauria de permetre revisar el dogma de fe establert per la correcció política i mediàtica sobre la "veritat" del conflicte a la llum dels milers de documents sobre aquest tema filtrats per Wikileaks, un portal gens sospitós de ser procliu als Estats Units i menys encara a Bush.

Els últims dos anys, Wikileaks ha fornit una gran quantitat de documentació classificada (263 MB) relativa a l'existència d'armes de destrucció massiva (ADM) a l'Iraq de Saddam Hussein, així com de la intervenció de l'Iran en el conflicte iraquià. Documentació més que suficient per acreditar que l'Iraq havia tingut aquestes armes -com havia demostrar amb les matances de població kurda-, que en va tenir -i va destruir, amagar o traslladar a l'exterior- fins poc abans de la invasió militar nord-americana i que disposava de la capacitat suficient -material i intel·lectual- per endegar d'immediat nous programes armamentístics.

La capacitat de Saddam per disposar i usar aquestes armes va ser una de les raons de la guerra. Però no la única. Després dels atemptats del 11-S, l'administració Bush va arribar a la conclusió que era un gran perill la pervivència d'un règim que havia usat armes químiques contra el seu propi poble i gas verinós contra l'Iran, que havia envait l'Iran i Kuwait, que protegia alguns dels més coneguts terroristes del món, que pagava generosament a les famílies dels terroristes suïcides, que disparava contra avions nord-americans gairebé cada dia a les zones d'exclusió aèria del nord i del sud de l'Iraq i que durant anys s'havia passat pel final de l'esquena les resolucions de l'ONU relatives a les armes de destrucció massiva.

Aquesta opinió no era exclusiva de l'administració Bush. L'excap d'inspectors d'armes de l'ONU, l'australià Richard Butler, havia declarat el juliol de 2002 que "és essencial reconèixer que l'afirmació feta pels representants de Saddam, que l'Iraq té armes de destrucció massiva, no es falsa". L'exvicepresident Al Gore va assegurar al setembre del 2002 que Saddam havia "guardat estocks secrets d'armes biològiques i químiques en tot el país" i l'aleshores senadora Hillary Clinton va dir que Saddam "espera augmentar el seu proveïment d'armes químiques i biològiques" i "desenvolupar armes nuclears". Fins i tot l'actual secretari d'Estat, John Kerry, va afirmar que "un arsenal letal de les armes de destrucció massiva en mans de Saddam (...) és una amenaça real i greu per a la nostra seguretat".

El consens bipartidista sobre l'amenaça real del règim de Saddam era tan sòlid que en la votació de l'autorització per a l'ús de la força contra l'Iraq, 81 demòcrates de la Cambra de Representants van votar a favor, juntament amb 29 demòcrates del Senat, incloent els líders del partit John Kerry i John Edwards, a més de líder de la majoria Tom Daschle, el senador Joe Biden, la senadora Hillary Clinton i els senadors Harry Reid, Tom Harkin, Chris Dodd i Jay Rockefeller

Tot i la seva oposició a la guerra, el ministre francès d'Exteriors, Dominique de Villepin, va afirmar el febrer del 2003 que "tenim evidència de la capacitat [de l'Iraq] per produir gas mostassa i VX; en el domini biològic, l'evidència suggereix la possible possessió d'importants existències d'àntrax i de la toxina del botulisme". Des de l'esquerra internacional, especialment dels obervatoris i dels centres d'estudis estratègics, feia anys que es venia denunciant l'existència de programes d'armes de destrucció massiva a l'Iraq.

Però el fet que les tropes nord-americanes i britàniques desplegades a l'Iraq no trobéssin mai un magatzem amb ADM a punt de ser utilizades i, sobre tot, a punt de ser enregistrades per les càmares de televisió, va permetre a la internacional mediàtica afirmar, frívolament i esviaxada, que aquestes armes no existien.

WikiLeaks Show WMD Hunt Continued in Iraq – With Surprising Results
Chemical Weapons, Iranian Agents and Massive Death Tolls Exposed in WikiLeaks’ Iraq Docs