Adéu a Nihil Obstat | Hola a The Catalan Analyst

Després de 13 anys d'escriure en aquest bloc pràcticament sense interrumpció, avui el dono per clausurat. Això no vol dir que m'hagi jubilat de la xarxa, sinó que he passat el relleu a un altra bloc que segueix la mateixa línia del Nihil Obstat. Es tracta del bloc The Catalan Analyst i del compte de Twitter del mateix nom: @CatalanAnalyst Us recomano que els seguiu.

Moltes gràcies a tots per haver-me seguit amb tanta fidelitat durant tots aquests anys.

dilluns, 3 de juny del 2013

La primera àrab arriba a Turquia

La primavera àrab ha arribat també a Turquia. Sembla una paradoxa, perquè el seu president, Recep Tayyip Erdogan, apareixia com el gran beneficiari de les revoltes àrabs, ja que Turquia era percebuda, front a l'islamisme-leninisme d'Al-Qaida, com l'encarnació d'un model "demòcrata musulmà" d'èxit . Però no ha estat així.

El model "demòcrata-musulmà" de Turquia, que tantes esperances havia creat, no ha esdevingut l'equivalent islàmic de la democràcia-cristiana europea. Erdogan, nostàlgic de l'imperi Otomà, vol islamitzar tota la societat turca i recuperar la influència econòmica, política i militar a la regió. Ha utilitzat la democràcia per arribar al poder. I ara utilitza el poder per acabar amb la democràcia, o almenys per limitar-la als afins.

És per això que, amb tres anys de retard, la primavera àrab ha acabat arribant també a Turquia. Una primavera laica i favorable a la modernitat, que s'oposa a la imposició religiosa i a les limitacions de les llibertats polítiques i personals. Una primavera tardana que, paradoxalment també, podria tornar a brotar en aquells llocs, com Egipte o Tunísia, on l'islamisme al poder està erosionant dia a dia les llibertats democràtiques conquerides.