Adéu a Nihil Obstat | Hola a The Catalan Analyst

Després de 13 anys d'escriure en aquest bloc pràcticament sense interrumpció, avui el dono per clausurat. Això no vol dir que m'hagi jubilat de la xarxa, sinó que he passat el relleu a un altra bloc que segueix la mateixa línia del Nihil Obstat. Es tracta del bloc The Catalan Analyst i del compte de Twitter del mateix nom: @CatalanAnalyst Us recomano que els seguiu.

Moltes gràcies a tots per haver-me seguit amb tanta fidelitat durant tots aquests anys.

dimecres, 25 de setembre del 2013

Secessió dins la Unió?

Les àrees més fosques mostren l'estat de
Jefferson proposat per Gilbert Gable el 1941.
La Junta de Supervisors del Comtat de Modoc, al nord de Califòrnia, han votat per unir-se al comtat veí de Siskiyou en el seu intent de separar-se de l'Estat de Califòrnia i crear un nou Estat: l'Estat de Jefferson, que aplegaria el nord de Califòrnia i el sud d'Oregón. Per fer-ho, els secessionistes compten amb aplegar una dotzena de comtats, l'economia dels quals seria, segons calculen, un 15% més gran que la de l'Estat de Nou Mèxic. De moment, diversos comtats de la zona s'ho estan rumiant, entre ells els de Lassen, Shasta i Redding City, la ciutat més poblada al nord de Sacramento.

El motiu al·legat per a la creació del nou estat és que la grandària de Califòrnia -410.00 km quadrats, poc menys que Espanya i gairebé 13 vegades més que Catalunya- la fa ingovernable. Més enllà de les diferències climàtiques -un nord fred i plujós i un sud sec i calorós- el que separa el nord del sud és la ideologia. De Sacramento cap al nord hi ha una societat més rural i conservadora, de vot republicà, mentre que de Sacramento cap al sud predomina la societat urbana, especialment la megalòpoli de Los Angeles, més progressista i de vot demòcrata.