Adéu a Nihil Obstat | Hola a The Catalan Analyst

Després de 13 anys d'escriure en aquest bloc pràcticament sense interrumpció, avui el dono per clausurat. Això no vol dir que m'hagi jubilat de la xarxa, sinó que he passat el relleu a un altra bloc que segueix la mateixa línia del Nihil Obstat. Es tracta del bloc The Catalan Analyst i del compte de Twitter del mateix nom: @CatalanAnalyst Us recomano que els seguiu.

Moltes gràcies a tots per haver-me seguit amb tanta fidelitat durant tots aquests anys.

diumenge, 14 de desembre del 2008

Consell d'Europa: Immersió sí, però no obligatòria

Escric aquesta anotació amb uns dies de retard, però abans de fer-la volia llegir-me íntegrament l’informe de supervisió de l’aplicació a Espanya de la Carta Europea de Llengües Regionals o Minoritàries redactat pel Comitè d’Experts del Consell d’Europa i que es va fer públic dijous passat. Com era de preveure, l’informe no conclou el mateix que la premsa socialdemòcrata i nacionalista ha publicat:

EL PAÍS: Europa aboga por la inmersión lingüística en las escuelas

Cataluña, Euskadi y Galicia deberían aplicar la "inmersión total" en la enseñanza y superar, así, el modelo bilingüe que impera hoy en esas tres comunidades. Es una de las conclusiones a las que ha llegado un grupo de expertos del Consejo de Europa tras una visita de cinco días a España, el año pasado. En su informe, los expertos advierten de que la población castellanohablante "parece no ser suficientemente consciente" de la realidad lingüística del país.

Avui: Europa avala la immersió plena i censura l'actuació d'Espanya
Público:
Aval de Europa al sistema educativo sólo en catalán
La Vanguardia:
Europa elogia la inmersión lingüística

Però, és cert que l'informe diu això? És cert que l'informe diu que s'hauria de superar el modelo bilingüe que impera hoy?

En absolut. Pel contrari, l'informe, en la seva conclusió H diu això:

Cliqueu sobre el text per ampliar-lo.

Tampoc no avala que el sistema educatiu sigui només en català. El que diu és que s'ha d'impartir l'ensenyament del català a tots els nivells, però no obligatòriament per a tots els alumnes sinó únicament per a tots aquells que els seus pares ho vulguin. Ho diu en el punt 218 de l'informe:

Cliqueu sobre el text per ampliar-lo.