Adéu a Nihil Obstat | Hola a The Catalan Analyst

Després de 13 anys d'escriure en aquest bloc pràcticament sense interrumpció, avui el dono per clausurat. Això no vol dir que m'hagi jubilat de la xarxa, sinó que he passat el relleu a un altra bloc que segueix la mateixa línia del Nihil Obstat. Es tracta del bloc The Catalan Analyst i del compte de Twitter del mateix nom: @CatalanAnalyst Us recomano que els seguiu.

Moltes gràcies a tots per haver-me seguit amb tanta fidelitat durant tots aquests anys.

divendres, 12 de desembre del 2008

El mercat no pica

Fa uns dies ens feiem ressò de les dificultats dels governs europeus per obtenir finançament per pagar la faraònica constel·lació de plans de rescat. Doncs, bé. Aquestes dificultats no només es confirmen sinó que afecten fins i tot els països més seriosos com Holanda o Alemanya. El govern de Berlín, per exemple, amb prou feienes ha pogut trobar suscriptors per a una emissió de deute públic a dos anys per valor de 7.000 milions d’euros.

La part positiva d’aquesta història és que, com diu Vincent Benard, la falta de recursos ens pot estalviar que s’apliquin plans de rescat innecessaris o inconseqüents:
Finalement, la sagesse des prêteurs, rendus inquiets par la perspective d'une baisse sensible des rentrées fiscales de certains états, va peut être nous protéger des plans de relance inconséquents et financés à crédit annoncés ici et là, forçant enfin les états les plus dispendieux à revoir leur train de vie. Seuls les USA semblent pouvoir continuer à emprunter des sommes pharamineuses à des taux plus que bas, que ce soit à 6 mois, deux ans ou 10 ans. Mais les emprunts nés des plans "Obama" ne sont pas encore sur le marché... Qui sait comment celui ci réagira alors.