Adéu a Nihil Obstat | Hola a The Catalan Analyst

Després de 13 anys d'escriure en aquest bloc pràcticament sense interrumpció, avui el dono per clausurat. Això no vol dir que m'hagi jubilat de la xarxa, sinó que he passat el relleu a un altra bloc que segueix la mateixa línia del Nihil Obstat. Es tracta del bloc The Catalan Analyst i del compte de Twitter del mateix nom: @CatalanAnalyst Us recomano que els seguiu.

Moltes gràcies a tots per haver-me seguit amb tanta fidelitat durant tots aquests anys.

dijous, 28 d’octubre del 2010

L'electorat d'Obama es decanta pels republicans

Sectors claus de l'electorat que va portar Barack Obama a la Casa Blanca a les eleccions del 2008 i van donar al Partit Demòcrata el control de les dues cambres del Congrés el 2006 s'inclinen ara cap al Partit Republicà, segons una enquesta publicada, tan sols cinc dies abans dels comicis legislatius de mig termini, pel diari 'The New York Times' i el canal de televisió CBS News. Segons aquest sondeig, els republicans han aconseguit eliminar l'avantatge de la que gaudien els demòcrates entre les dones, els catòlics, les classes menys benestants i els votants independents.

Si dimarts les dones donen més vots als republicans que als demòcrates, serà la primera vegada que això passi des del 1982, quan es van començar a fer sondejos a peu d'urna. A l'enquesta del Time/CBS, les dones que es declaren disposades a donar suport als republicans superen en quatre punts percentuals a les que donarien suport als demòcrates.

També s'observen canvis en l'àmbit geogràfic. Entre els enquestats a la zona occidental dels Estats Units, són més els que diuen que aquest any votaran als republicans que els que creuen que donaran suport als demòcrates. No obstant això, en aquesta regió, la majoria dels votants van triar a Obama el 2008 i als congressistes demòcrates el 2006.

En el tema econòmic, els republicans han acabat amb l'avantatge que solien tenir els demòcrates, als que normalment s'ha considerat més capaços de generar ocupació. Segons l'enquesta, en aquest tema ara estan empatats. Tot i això, per un ampli marge, els republicans continuen sent per als nord-americans els més capaços de reduir el dèficit en els pressupostos federals.

Pel que fa al projecte estrella d'Obama, la reforma del sistema d'atenció sanitària, el sondeig revela que el 45 per cent opina que la llei hauria de seguir vigent i el 41 per cent creu que caldria eliminar-la.

En general, el 46 per cent dels enquestats han dit que dimarts donaran suport a les urnes al Partit Republicà, i el 40 per cent al Partit Demòcrata. D'altra banda, pel que fa al Congrés, el nivell de desaprovació ha arribat al seu màxim nivell en la història de les enquestes de Times/CBS: un 76 per cent dels entrevistats el desaprova i només un 14 per cent l'aprova.