Adéu a Nihil Obstat | Hola a The Catalan Analyst

Després de 13 anys d'escriure en aquest bloc pràcticament sense interrumpció, avui el dono per clausurat. Això no vol dir que m'hagi jubilat de la xarxa, sinó que he passat el relleu a un altra bloc que segueix la mateixa línia del Nihil Obstat. Es tracta del bloc The Catalan Analyst i del compte de Twitter del mateix nom: @CatalanAnalyst Us recomano que els seguiu.

Moltes gràcies a tots per haver-me seguit amb tanta fidelitat durant tots aquests anys.

dijous, 28 d’octubre del 2010

Troben el "gen progre"

Els progres poden deure seu punt de vista polític en part a la seva estructura genètica, segons un estudi de la Universitat de Califòrnia i de la Universitat de Harvard. La ideologia es veu afectada no només per factors socials, sinó també per un gen del receptor de la dopamina anomenat DRD4. Els autors de l'estudi diuen que aquest és el primer estudi per identificar un gen específic que predisposa a les persones a determinats punts de vista polítics.


El treball apareix en l'última edició del Journal of Politics publicat per Cambridge University Press. En confrontar la informació genètica amb les xarxes socials dels 2.000 adolescents estudiats, els investigadors van ser capaços de mostrar que les persones amb una variant específica del gen DRD4 tenien més probabilitats de ser progres al ser adults, però només si tenien una vida social activa en l'adolescència.

L'investigador principal, James H. Fowler, de la Universitat de Califòrnia a San Diego i els seus companys han presentat la hipòtesi que les persones amb la variant del gen de recerca de la novetat estarien més interessats a aprendre sobre els punts de vista dels seus amics. Com a conseqüència, les persones amb aquesta predisposició genètica, que tenen un nombre més gran d'amics que la mitjana, estarien exposats a una varietat més àmplia de normes socials i estils de vida, el que podria fer-los més progres que la mitjana.

S'adverteix que "és fonamental la interacció de dos factors -la predisposició genètica i les condicions ambientals de tenir molts amics en l'adolescència- que estan associades amb ser més d'esquerres". L'equip d'investigació també va mostrar que aquest fet era independent de l'origen ètnic, cultural, sexual o de l'edat.

Fowler arriba a la conclusió que l'entorn social i institucional no pot explicar completament les actituds polítiques d'una persona i les seves creences, però també que el paper dels gens s'ha de tenir en compte. "Aquestes troballes suggereixen que l'afiliació política no es basa únicament en el tipus d'entorn social, i l'experiència de la gent", ha explicat Fowler, professor de Ciències Polítiques i de la genètica mèdica a la Universitat de Califòrnia a San Diego.