Adéu a Nihil Obstat | Hola a The Catalan Analyst

Després de 13 anys d'escriure en aquest bloc pràcticament sense interrumpció, avui el dono per clausurat. Això no vol dir que m'hagi jubilat de la xarxa, sinó que he passat el relleu a un altra bloc que segueix la mateixa línia del Nihil Obstat. Es tracta del bloc The Catalan Analyst i del compte de Twitter del mateix nom: @CatalanAnalyst Us recomano que els seguiu.

Moltes gràcies a tots per haver-me seguit amb tanta fidelitat durant tots aquests anys.

divendres, 12 de novembre del 2010

Dos aviadors francesos van travessar l'Atlàntic 11 dies abans que Lindbergh

Un bloger francès podria capgirar la història de l'aviació mundial en demostrar que Lindbergh no va ser el primer aviador que va travessar l'oceà Atlàntic. Segons Bernard Decré, fundador del Tour de França a vela i un gran aficionat a l'aviació, els dos pilots francesos, Nungesser i Coli, van creuar l'Atlàntic amb el biplà "L'Oiseau Blanc" onze dies abans que ho fés Lindbergh. El biplà es va estavellar a poca distància de la costa i el corrent marí del Labrador va enviar les restes de l'aparell mar endins.

Decré diu haver trobat un telegrama que va localitzar als arxius nacionals dels Estats Units, en el que s'informa que el 18 d'agost del 1927 es van trobar prop de les illes Sable, a uns 180 quilòmetres de la costa canadenca, dues ales d'avió de color blanc que podien ser de "L'Oiseau Blanc". Bernard Decré està convençut que és així i que les autoritats nord-americanes van amagar intencionadament aquesta prova perquè en aquells anys hi havia una gran competència aeronàutica entre les dues ribes de l'Atlàntic i els nord-americans volien demostrar la seva superioritat.

De fet, alguns diaris francesos de l'època van informar de la proesa del pilots francesos, però dies després van haver de desmentir-ho en saber-se que l'"Oiseau-Blanc" no havia arribat a la seva destinació perquè havia desaparegut enmig de l'oceà. Bernard Decré es va interessar per aquest cas a partir d'un llibre sobre naufragis que el va fascinar. Des de llavors, fa quatre anys que no ha parat de buscar "L'Oiseau Blanc"; ha fet diversos viatges al Canadà per buscar testimonis de l'accident i, fins i tot, ha organitzat missions d'exploració del fons marí.