Adéu a Nihil Obstat | Hola a The Catalan Analyst

Després de 13 anys d'escriure en aquest bloc pràcticament sense interrumpció, avui el dono per clausurat. Això no vol dir que m'hagi jubilat de la xarxa, sinó que he passat el relleu a un altra bloc que segueix la mateixa línia del Nihil Obstat. Es tracta del bloc The Catalan Analyst i del compte de Twitter del mateix nom: @CatalanAnalyst Us recomano que els seguiu.

Moltes gràcies a tots per haver-me seguit amb tanta fidelitat durant tots aquests anys.

divendres, 12 de novembre del 2010

Jerusalem no és un "assentament"

La construcció de nous habitatges a l'anomenat "Jerusalem Est" es presenta sistemàticament com una estratègia israeliana per sabotejar el procés de pau amb els palestins. La internacional mediàtica considera aquestes llicències d'obres com l'autorització per a crear més assentaments en "territori palestí". L'administració Obama i els mitjans de comunicació occidentals tracten els "assentaments" israelians com la clau per pau al Pròxim Orient. En realitat, però, és el menor dels seus problemes.

El lector no informat es queda amb la idea simplista que Jerusalem està clarament dividit per la meitat entre els jueus a l'oest i els palestins a l'est i que les construccions israelianes es fan físicament envaint els barris àrabs. La realitat, però, és molt diferent. Actualment, Jerusalem és un mosaic de barris jueus, àrabs i mixtes on res impedeix als residents àrabs desplaçar-se cap a barris predominantment jueus arreu de la ciutat. De fet, hi ha un nombre creixent d'àrabs que es traslladen a Pisgat Zeev, un dels llocs inclosos en el pla de construcció.

De fet, l'única vegada que la part oriental de Jerusalem va ser exclusivament àrab va ser entre 1949 i 1967, i es devia al fet que Jordània va ocupar la zona i va expulsar per la força a tots els jueus.

Els tres llocs on s'ha proposat de construir són barris jueus situats dins dels límits municipals de Jerusalem i no es troben en "terra àrab". La denominació de Jerusalem Est és també inadequada ja que Ramot i Pisgat Zeev, construït en la dècada del 1970, es troben al nord de la ciutat, mentre que Har Homa és al sud.