Adéu a Nihil Obstat | Hola a The Catalan Analyst

Després de 13 anys d'escriure en aquest bloc pràcticament sense interrumpció, avui el dono per clausurat. Això no vol dir que m'hagi jubilat de la xarxa, sinó que he passat el relleu a un altra bloc que segueix la mateixa línia del Nihil Obstat. Es tracta del bloc The Catalan Analyst i del compte de Twitter del mateix nom: @CatalanAnalyst Us recomano que els seguiu.

Moltes gràcies a tots per haver-me seguit amb tanta fidelitat durant tots aquests anys.

dijous, 31 de gener del 2008

Els cascos blaus tampoc tenen solució



Els cascos blaus de l’ONU cada dia es llueixen més . Ara, per entretenir-se, s’han dedicat a fer grafittis amb spray en uns jaciments arqueològics prehistòrics al Sahara Occidental.

Il·luminats!

Se’n recorden del bloqueig de Gaza? De la interrupció del servei elèctric i de l’apocalíptica catàstrofe humanitària que estava a punt d’esclatar? Durant uns dies, la internacional mediàtica va aconseguir convertir Gaza en el ghetto de Varsòvia i Israel en l’Alemanya de Hitler. Però, han tingut lloc les catàstrofes tan reiteradament anunciades? N’han sentit a parlar més? Per què?

Doncs, perquè tot va ser un muntatge de Hamas. No era cert que Gaza es quedés sense subministrament elèctric. L’energia que consumeix la franja prové d’Israel en un 70 % i d’Egipte en un 5%. I aquest subministrament no s’ha tallat en cap moment. La resta, el 25%, es genera en l’única central elèctrica de Gaza, que es va aturar uns dies per falta de combustible.

És totalment cert que el responsable d’aquesta penúria de combustible va ser Israel, que va retallar-lo per forçar el govern de Hamas a aturar el continu bombardeig de cohets contra les poblacions jueves frontereres amb Gaza. Un bombardeig rebutjat per la majoria de palestins. Però també és cert que Hamas el desvia cap a altres finalitats, com per exemple a assegurar el subministrament d’energia als indrets on es fabriquen el projectils.

Hamas utilitza aquesta situació, que ella mateixa provoca, per guanyar la batalla mediàtica. Fins al punt d’assolir la pura comèdia. Per “demostrar” que la franja estava a les fosques van celebrar una reunió del parlament palestí amb espelmes. Les fotos van donar la volta al món. Llàstima que fos de dia i que si estava fosc era perquè tenien les finestres tancades!.


ADDENDA.- Daniel Pipes proposa que Gaza torni a passar a mans d'Egipte.
Washington et d’autres capitales devaient déclarer que l’autonomie expérimentale de Gaza s’est soldée par un échec et pousser le président égyptien Hosni Moubarak à faciliter les choses, peut-être en fournissant des terres supplémentaires à Gaza, voire en l’annexant pour en faire une province d’Égypte. Cela constituerait un retour à la situation régnant entre 1948 et 1967, à la différence que cette fois, le Caire ne pourrait pas maintenir ses distances avec Gaza et devrait en assumer la responsabilité.

Au plan culturel, cette liaison est naturelle: les Gazaouis parlent un arabe identique à celui des Égyptiens du Sinaï, ils ont davantage de liens familiaux en Égypte qu’en Cisjordanie et ils sont plus étroitement liés économiquement à l’Égypte (rappelons-nous des nombreux tunnels de contrebande). De plus, le Hamas dérive d’une organisation égyptienne, les Frères musulmans. Comme le relève David Warren du Ottawa Citizen, le fait de qualifier les Gazaouis de «Palestiniens» tient davantage de la rectitude politique que de la rectitude tout court.

Pourquoi, donc, ne pas formaliser le lien avec l’Égypte? Entre autres avantages, cela (1) mettrait fin aux tirs de roquettes contre Israël, (2) révèlerait la superficialité du nationalisme palestinien, une idéologie de moins de 100 ans d’âge, et, peut-être, (3) sortirait la question israélo-arabe de l’impasse.

dimarts, 29 de gener del 2008

Com els estels

L'amiga d'aquest blog Eulalia Gervás Pabón es presenta com a cap de llista per UPyD per Badajoz. S'estrena en política. En el seu primer discurs, durant la presentació del partit junt amb Rosa Díez, Eulalia va recordar una cosa molt important: tenir el vent en contra no és un obstacle, és la condició per poder volar. Com els estels.

Las pocas veces que se dignan a hablar de Unión Progreso y Democracia, dicen que somos pocos. Bueno, auguraban que seríamos muchos menos de los que ya formamos parte de este proyecto cívico y político, pero les seguimos pareciendo poca cosa. Sin embargo y sin complejos, aquí estamos. Ciudadanos que no se dejan amansar, gente inconformista que está cansada de ser tratada como pueblo y exigen tener representantes políticos con la altura necesaria para tratar con ciudadanos. UpyD no se ha formado para ser complaciente.

En una democracia los partidos políticos son las herramientas que canalizan la participación de los ciudadanos en la vida pública. Pero el ciudadano es el núcleo de la democracia: es aquel que participa, exige, es severo con sus representantes, e intransigente con los malos usos de aquellos a los que ha entregado temporalmente su representación. Porque los gobernantes y el aparato administrativo del Estado y por lo tanto también de las autonomías , están ahí para servir a los ciudadanos y no al revés.

Los ciudadanos que formamos parte de UPYD nos hemos cansado de delegar en otros. Luchamos por la regeneración de la democracia en España, pero también por vergüenza torera: porque queremos que en el Parlamento pueda oírse una voz que merezca nuestra confianza, que no se pliegue al oscurantismo nacionalista, que sea capaz de ser valiente y justa.

UpyD está aquí para decir que la sociedad española no lo aguanta todo, y que no nos mueve la inocencia ni la candidez.

Después de 30 años de democracia, no podemos permitir que la melancolía de ser ciudadanos, sólo por escrito, vuelva a formar parte de nuestras vidas, como ha ocurrido tantas veces en el pasado.

Después de 30 años de democracia, sabemos que hay que luchar por la igualdad, que la libertad conlleva una disciplina, que igualdad y libertad conforman un ecosistema que hay que cuidar como si fuéramos jardineros, porque una helada en primavera puede echarlas a perder.

Upyd no ha dado este paso para hacernos sentir importantes, sino útiles. Los que nos desprecian apagando nuestra voz en los medios o impidiendo que podamos financiarnos del mismo modo que otras iniciativas políticas, olvidan que para volar, la cometa necesita del viento en contra.

diumenge, 27 de gener del 2008

Dia de l'holocaust




Los que vivís seguros
En vuestras casas caldeadas
Los que os encontráis, al volver por la tarde,
La comida caliente y los rostros amigos:
Considerad si es un hombre
Quien trabaja en el fango
Quien no conoce la paz
Quien lucha por la mitad de un panecillo
Quien muere por un sí o por un no.
Considerad si es una mujer
Quien no tiene cabellos ni nombre
Ni fuerzas para recordarlo
Vacía la mirada y frío el regazo
Como una rana invernal.
Pensad que esto ha sucedido:
Os encomiendo estas palabras.
Grabadlas en vuestros corazones
Al estar en casa, al ir por la calle,
Al acostaros, al levantaros;
Repetídselas a vuestros hijos.
O que vuestra casa se derrumbe,
La enfermedad os imposibilite,
Vuestros descendientes os vuelvan el rostro.

(Primo Levi, Si esto es un hombre, 1947)

divendres, 25 de gener del 2008

Ja n'hi ha prou de broma

Arcadi Espada:
Orozco se niega a criminalizar los inmigrantes porque lo sean los asesinos de las seis mujeres que en este enero han muerto, víctimas de sus parejas. Muy bien hecho. Aunque fueran inmigrantes todos los que matan a sus parejas la criminalización del inmigrante sería un crimen, porque la inmensa, abrumadora mayoría de los inmigrantes no mata a sus parejas. Es algo que, toute proportion gardée, los inmigrantes comparten con los hombres. La inmensa mayoría de los hombres no mata a sus mujeres. No las matan y, sin embargo, Orozco no tiene empacho en criminalizarlos utilizando expresiones como violencia de género. O lo diré algo más claro: insistiendo, ella y todas las de su nivel, en que esos asesinatos deben etiquetarse de violencia contra las mujeres. Un tag infamante para el hombre, porque conlleva declararle culpable como especie y ante el que ya va siendo hora que los alfabetizados de cualquier género se rebelen. Esta broma de colegialas pedantes está durando ya demasiado.

dijous, 24 de gener del 2008

Saura, informa't!

En les interlocutòries de presó decretades pel magistrat Ismael Moreno contra 10 pressumptes islamistes detinguts a Barcelona es diu aixó:
Como resultado de las actuaciones practicadas, aparece que los detenidos constituían un grupo organizado con una clara y especializada división de funciones, cohesionados ideológicamente por su adhesión a una postura extremista del Islam, ejerciéndose la dirección por los miembros con más amplios conocimientos religiosos y de marcada influencia sobre el resto, partiendo de la base ideológica del Movimiento Tabligh e Jamaa, versión rigurosa del Islam, aprovechando una estructura que había derivado hacia una forma más radical que justifica el uso indiscriminado de la violencia como herramienta lícita para lograr sus metas polìtico religiosas. Con este fin el grupo habría alcanzado capacidad operativa a nivel humano y se encontraría muy próximo a conseguir plena capacidad técnica a nivel de artefactos explosivos, con objeto de utilizar dichos artefactos explosivos para la comisión de atentados terroristas de carácter yihaidista, infiriéndose que los integrantes de la célula terrorista desarticulada pretendían llevar a cabo diversas acciones terroristas suicidas el pasado fin de semana ( 18-20 de Enero) en transportes públicos de la ciudad de Barcelona.

El grupo tendría como integrantes, entre otras personas, a MAROOF AHMED MIRZA , MOHAMED TARIK, QADEER MALIK , HAFEEZ AHMED , ROSHAN JAMAL KHAN , SHAIB IQBAL, IMRAM CHEEMA, MOHAMMAD AYUD ELAHI BIBI , MOHAMMED SHOAIB y MEHMOOH KHALID, cohesionado mediante la realización de frecuentes encuentros y actividades comunes realizadas tanto en público como en privado y estructurado en base a :

a) un liderazgo ideológico y operativo ejercido por MAROOF AHMED MIRZA y MOHAMMAD AYUD ELAHI BIBI quienes gozaban de gran respeto por parte del resto de los miembros del grupo del grupo,

b) Especialistas en la fabricación de artefactos explosivos, encabezados por HAFEEZ AHMED , según las manifestaciones del testigo protegido y de los coimputados MAROOF AHMED,QADEER MALIK y SAHIB IQBAL ,

c) Elementos suicidas, definidos por las declaraciones del testigo protegido y que estaría integrado por MOHAMMED SHOAIB , MEHMOOH KHALID e IMRAM CHEEMA; los tres citados llegaron a Barcelona en fechas recientes: el día 8 de octubre de 2007 llega Mehmood Khalid procedente de Pakistán, vía Estocolmo. El día 12 de noviembre de 2007 llega Mohamed Shoaib procedente de Pakistán vía Alemania, e Inram Cheema llega entre mediados de diciembre de 2007 y mediados de enero de 2008 procedente, al parecer de Portugal.

Este patrón es común en organizaciones extremistas islámicas, que para ejecutar una acción terrorista suelen desplazar a los suicidas poco tiempo antes de llevarla a cabo. Por otra parte, las llegadas de estos tres se producen aproximadamente dos meses después de que el presunto fabricante de explosivos, Hafeez Ahmed, regrese de un viaje de 5 meses a Pakistan.

En los registros practicados se han incautado, entre otros efectos, nitrocelulosa y elementos mecánicos y eléctricos, aptos para la construcción de uno o varios artefactos explosivos, según consta en informe emitido por el Servicio de Desactivación de Explosivos y Defensa NRBQ que, si bien carecerían de la suficiente potencia destructiva para la comisión de un atentado con garantías de causar estragos, pudieran ser válidos para la enseñanza en la manipulación de artefactos explosivos caseros que limitaran el riesgo para la integridad física de sus manipuladores .

Els liberals marroquins passen a l'ofensiva

Els liberals marroquins fan pública una crida a la defensa de les llibertats individuals. El document, que ja l'han firmat algunes desenes de personalitats, especialment intel·lectuals i artistes, treu a la llum el deteriorament de la convivència civil al Marroc a causa del creixement de la intolerància islamista.

Depuis quelques années, on assiste au Maroc à une inquiétante prolifération des menaces et agressions (verbales ou physiques) à l'encontre de divers groupes ou individus.

À cause des goûts, croyances, opinions ou choix de vie personnels de ces derniers, on les accuse d'“offenser les sentiments des musulmans” et de “menacer les valeurs traditionnelles des Marocains”. Sous le prétexte de “protéger la morale et la vertu”, certains n'hésitent plus à prononcer, ouvertement ou de manière détournée, des sentences d'excommunication (takfir) à l'encontre desdits “déviants”. Ce qui consiste, clairement, à appeler à la violence physique à leur encontre, voire à menacer leur vie.

Au vu de leurs conséquences, ces campagnes de stigmatisation religieuse, suscitées et relayées par divers groupes intégristes, sites Internet et titres de presse, constituent autant d'atteintes graves à un principe fondamental et universellement reconnu : celui des libertés individuelles.

La multiplication de ces campagnes, conjuguée à la passivité des autorités, a fini par installer au Maroc un réel climat de terrorisme intellectuel. Un grand nombre d'artistes et créateurs, penseurs, écrivains, journalistes, ou simples citoyens aux goûts et choix de vie personnels jugés “déviants”, subissent aujourd'hui, du simple fait de l'exercice de leurs libertés individuelles, une pression considérable.

À de multiples reprises, cette pression a engendré des actes de violence qui sont allés dans certains cas jusqu'au meurtre. Elle a même abouti, dernièrement, à des émeutes, pillages et destructions de biens privés par une foule manipulée, chauffée à blanc et sur le point de procéder au lynchage public de prétendus “déviants”. La pression était telle que l'Etat s'est vu acculé, pour “calmer la foule”, à libérer les émeutiers appréhendés, puis à juger et condamner sans preuves… les victimes de cette hystérie collective !

Nous vivons aujourd'hui dans un climat de haine et d'inquisition qui, à terme, met en danger la paix civile au Maroc.

Nous, signataires de cet appel,

1. Attirons l'attention des autorités et de l'opinion publique sur l'extrême danger de cette situation, qui ne cesse d'empirer ;
2. Appelons les autorités et l'opinion publique à faire preuve de la plus grande vigilance contre les propagateurs de haine et les inquisiteurs, à l'affût du moindre prétexte pour susciter la violence et le trouble à l'ordre public ;
3. Rappelons que la religion est un bien commun qui ne doit en aucun cas être utilisé pour dresser les Marocains les uns contre les autres ;
4. Déclarons respecter les goûts, croyances, opinions et choix de vie de chacun, quels qu'ils soient, tout en affirmant que personne n'a le droit de diaboliser autrui sous le prétexte que ses sentiments sont “heurtés” par l'expression de goûts, croyances, opinions ou choix de vie différents des siens ;
5. Rappelons que parmi les recommandations émises, sous l'égide de l'Etat, par l'Instance équité et réconciliation, figure l'inscription dans la Constitution du principe de respect de la vie privée des individus, comme le stipulent l'article 12 de la Déclaration universelle des droits de l'homme, adoptée par le Maroc, ainsi que les articles 17 et 18 du Pacte international des droits civils et politiques, ratifié par le Maroc ;
6. Rappelons que les conventions internationales qui protègent les libertés individuelles priment sur les lois intérieures des nations (dont le Maroc) qui ont choisi de ratifier ces conventions ;
7. Appelons solennellement l'Etat à défendre et protéger les libertés individuelles en sanctionnant clairement et résolument, dans le Code pénal, toute forme d'incitation à la haine, à la discrimination et à la violence contre les individus en raison de leur croyances, opinions et choix de vie personnels.

18 euros al mes per tenir una tele




A partir de l’1 de gener del 2009, els alemanys hauran de pagar 18 euros al mes per tenir un aparell de televisió a casa. És el cànon per mantenir la televisió pública. L’increment s’ha justificat per la necessitat d’augmentar la seva oferta a internet. A la part dreta de la gràfica, els colors del pastís indiquen els milers de milions que rep cada canal. La part esquerra, mostra l’evolució del cànon des que es va introduir.

La televisió perd credibilitat

Els mitjans de comunicació tradicionals, especialment la televisió, perden credibilitat en profit d’internet. Així ho mostra el baròmetre anual de TNS-Sofres a França.


Un informe intern de la CE desaconsella els biocarburants

Un informe intern de la Comissió Europea, elaborat pel "Joint Research Centre", un consell científic que treballa per a l’executiu comunitari, conclou que els costos dels biocarburants superen àmpliament els beneficis. Tot i aquest advertiment, Barroso s'ha fet l'orni i ha tirat l’informe a la paperera, seguint el cínic consell periodístic de no permetre que la realitat et malmeti un bon titular. I el bon titular és que Brussel·les també forma part de l'església dels ecocondríacs i que, per demostrar el seu pedigrí políticament correcte, ha decidit imposar que el consum de biocarburants arribi al 10% l’any 2020 a tota la UE.

The cost-benefit study looks at whether using biofuels reduces greenhouse gas emissions, improves security of supply and creates jobs and delivers an unenthusiastic opinion on all three counts. "What the cost-benefit analysis shows is that there are better ways to achieve greenhouse gas savings and security of supply enhancements than to produce biofuels," says the report.

"The costs of EU biofuels outweigh the benefits," the researchers state. EU taxpayers would have to fork out an extra 33-65 billion euros (48-95 billion dollars) between now and 2020 if the European Commission proposals go ahead, according to the study.

L'estrany debat

Ja sé que aquesta anotació em valdrà l'acusació fàcil d'homòfob, però no tinc per constum cedir davant de les inquisicions que els fanatismes a la moda fan i desfan. Crec en el debat racional de les coses i que aquest, i no les excomunions, és l'únic camí per acostar-nos a la veritat.

El tema l'ha tornat a posar sobre la taula el Tribunal Europeu dels Drets Humans al condemnar França per haver refusat concedir l'adopció d'un infant a una lesbiana.

En aquest tema sempre he partit del principi que no són els adults -siguin homos, heteros o concos- els que tenen dret a l'adopció, sinó que són els infants el que tenen el dret a tenir una família. Ho explica millor la sociòloga i feminista francesa Évelyne Sullerot:

Certes, des familles différentes existent, mais elles sont très rares. Contrairement à ce que l’on prétend, il ne s’agit pas d’un mouvement profond de la société. Le droit à l’enfant a l’avantage d’être un slogan militant séduisant dans un monde où pratiquement tout a été gagné sur le plan des mœurs. Je rappellerai simplement des évidences: la triade père-mère-enfant existe depuis que le monde est monde, et un sexe ne peut pas remplacer l’autre. Dans cette affaire, on commet l’erreur gravissime de mélanger sexualité et famille. L’individu est parfaitement libre de ses amours, libre de se marier ou pas, de faire une IVG ou pas. Mais son désir doit s’arrêter à l’enfant. On ne devient adulte que quand naît un enfant. C’est pourquoi il faudrait cesser de parler du désir d’enfant des couples homosexuels mais revenir à son désir à lui, l’enfant, qui reste finalement le grand oublié de cet étrange débat.

dimecres, 23 de gener del 2008

Saura, perquè no plegues d'una vegada!

Així de petit
Saura ha comparegut avui al Parlament de Catalunya a petició pròpia per demanar que no es faci alarmisme per la detenció d'un grup d'islamistes a Barcelona i per assegurar que els detinguts no tenien "objectius definits" ni hi havia indicis "d'atemptat".

Poc després d'aquesta maravellosa compareixença, el jutge Ismael Moreno ha decretat presó per a 10 dels islamistes detinguts, acusats d'haver planejat pel cap de setmana passat un atemptat suïcida contra el transport públic de Barcelona.

La compareixença de Saura pasarà a la història com la de Zapatero el dia abans de l'atemptat contra la T-4 de Barajas. Saura, màxim responsable de la seguretat de tots els catalans, no només no se'n assabenta de res sinó que a sobre es dedica a explicar al Parlament el que no sap.

Tampoc ara plegarà?

dimarts, 22 de gener del 2008

La papanatada de la separació de la brossa domèstica

L'última critica és d'en Xavier Sala-i-Martín:
A pesar de su popularidad, nadie ha demostrado que los costes de separación de basuras (que incluyen las molestias que sufrimos los ciudadanos, el espacio que ocupan tantos containers en casas de 50 m2 y los gastos de recogida selectiva de residuos) sean inferiores a los beneficios sociales asociados a algún tipo de misteriosa externalidad que nadie ha conseguido medir. De hecho, hay evidencia de que la separación en casa es ineficiente hasta el punto que cada vez son más los ayuntamientos y empresas de recogida que deciden separar los desechos ellos mismos, un fenómeno que en Estados Unidos se llama “single stream recycling”. La empresa texana Waste Management, encargada de recoger la basura de 20 millones de familias, hace tiempo que se ha pasado al “single stream”, a pesar de que este método les obligue a pagar unos costes de separación que en el sistema tradicional asumen los ciudadanos en casa.

Antes de que el establishment de la corrección política me condene a la pira purificadora, déjenme clarificar que no estoy sugiriendo que la gente no tenga derecho a reciclar. La gente tiene derecho a practicar los rituales que crean que mejor les acercan a sus dioses, sean éstos cristianos, musulmanes, paganos o medioambientales. Lo que es inaceptable es que alguna de estas religiones nos obligue a los infieles a participar en sus liturgias simplemente porque no creemos en ellas. Garantizar nuestra libertad manteniendo la separación entre estado e iglesia (y eso incluye a la iglesia medioambientalista) es mucho más importante para nuestro bienestar que la separación de la basura.

Reaccions a l'afer Gallardón




WonkaPistas ha recollit els resultats de les enquestes de diversos diaris digitals entre les 17:30 i les 17:45 hores del 16 de gener sobre la decissió de Rajoy de prescindir de Gallardón en les llistes del PP. Tot i que no tenen cap validesa científica no deixen de ser curioses.

dilluns, 21 de gener del 2008

ERC, enemiga de l'autonomisme bolivià

Tots s'apunten al canvi



Via Barcepundit

El xantatge

Llegeixo a "Freelance Corner" una versió més plausible del perquè Gallardón no va anar finalment a les llistes del PP per Madrid. L'alcalde de la capital espanyola tenia el compromís de Rajoy que aniria a la candidatura en un lloc de sortir, encara que no necessàriament el número dos. Però Esperança Aguirre va aconseguir a l'últim moment la seva exclusió. Amb quin argument? Llegeixin, llegeixin...
Al llegar (es refereix a l'arribada de Gallardón al despatx de Rajoy), le sorprendió hallar que ya se encontraban allí, en la antesala del despacho del Presindente del partido, tanto la Presidenta de la Comunidad de Madrid, Esperanza Aguirre, como el Secretario General de los populares, Ángel Acebes. Rajoy estaba en su despacho, al parecer. Fue una espera breve y, se supone, bastante tensa, más o menos como si Steve Jobs y Bill Gates bajasen juntos en un ascensor; pero lo peor es que lo que Gallardón no sabía es que ambos dirigentes no iban a reunirse con Rajoy, sino que venían de reunirse con él. Él no iba, realmente, a ninguna reunión, sino sólo a que le hicieran un comunicado.

Rajoy salió al rato del despacho con un papel en la mano, papel que leyó de corrido sin interrumpirse y en el cual, en suma, se contenía la negativa final a incluir a Gallardón en la lista, pese a habérselo confirmado semanas antes, todo ello envuelto en palabrería de politicastros (“hay que sumar y no restar, todos deben trabajar por el partido desde sus resposabilidades”, etc.)

Según parece, el alcalde reaccionó desabridamente, preguntándole a Rajoy mientras señalaba a Aguirre:

- Eso ¿lo has escrito tú o te lo ha escrito ésta?

Ahí parece que se organizó la mundial, que hubo gritos y que el Alcalde, fuera de sí, afirmó que dimitiría porque estaba claro que, en su propio partido, no era ni respetado ni querido. Rajoy trató, por lo que se ve, de arrancarle un compromiso de no hacer declaraciones altisonantes por el bien del partido en un momento tan crítico; el Alcalde, sin embargo, ya hemos visto que no pudo aguantarse el genio y ya la mañana siguiente declaró que a partir del 9 lo echaría todo a rodar. Y ojo, porque parece que la decisión, por mucho que diga Fraga, no está descartada.

Pero ¿qué había sucedido en Génova en las horas previas y por qué Rajoy había decidido sacar a Gallardón de una lista para la cual lo había confirmado semanas atrás?

Pues había sucedido que Aguirre le había pedido a Rajoy audiencia para manifestarle que ella también quería ir en las listas del partido por Madrid lo mismo que el Alcalde.

- Esperanza -, le repuso Rajoy -, no sé cuantas veces le habrás encargado a los servicios jurídicos de la Comunidad que estudien la forma en que, siendo Presidenta de la Comunidad, pudieras al mismo tiempo ser candidata al Congreso, y cada vez te han respondido que eso es imposible.

- No me has entendido, Mariano. Estoy decidida a dimitir para ir en las listas, salvo que saques al Alcalde. O los dos, o ninguno.

Parece ser que Rajoy reaccionó airadamente y le vino a decir que si quería dimitir, que dimitiera, pero que él hacía las listas según su leal saber y entender. Pero entonces es cuando Aguirre pronunció las palabras mágicas:

- Mariano, yo manejo Telemadrid, El Mundo y la COPE: tú sabrás si quieres tenerlos a favor o en contra durante toda la campaña.


divendres, 18 de gener del 2008

No tenen solució

Nous n’avons jamais arrêté, et nous n’arrêterons jamais. Israël ne viendra jamais à bout de nous, car, contrairement à eux, nous n’avons pas peur de la mort. Nous nous faisons même de la concurrence pour savoir qui va mourir le premier. Ce ne sont pas les Israéliens qui vont décider de l’heure de ma mort. Elle est déjà connue. C’est le destin ! C’est notre droit. C’est notre force ! C’est pour cela que nous allons gagner. D’ailleurs, regardez, nous leur faisons peur. Les habitants de Sderot partent. Une grande majorité d’entre eux veut partir. Plus personne ne veut vivre dans le sud. Nous les poussons vers le nord, vers le Hezbollah. Ils sont pris en sandwich. Dans moins de dix ans, ils vont disparaître. Ils vont comprendre qu’ils ne sont pas chez eux ici.

Abou Haroun (cap de la brigada Abou Rich, organització armada propera a Fatah)
Entenen ara perquè el conflicte no té solució pacífica. Faci el que faci, Israel sempre ho farà malament. El problema no és l’ocupació (Cisjordània) o la falta d’ocupació (Gaza). Tampoc ho és el futur traçat de la frontera, si ha de passar més cap enllà o més cap aquí, per la divisòria de 1947 o per la de 1967. El problema no és si s’han de desmantellar tants o quants assentaments de colons jueus. Com tampoc no ho és quants refugitats palestins tenen dret al retorn i si aquest retorn ha de ser en territori de l’Estat d’Israel o en territori del nou estat palestí. L’autèntic problema de fons és que una gran majoria dels palestins, inclosa la majoria dels seus dirigents, continuen sense acceptar l’existència de l’estat d’Israel. Estan igual que el 1948. No accepten la resolució 181 de les Nacions Unides que determinava la partició i la creació dos estats veïns: un pels jueus i un altra pels àrabs. Aleshores van preferir la guerra. I encara la segueixen preferint.

dijous, 17 de gener del 2008

Perdona'l, senyor, perquè no sap el que escriu

J. A. González Casanova, a El País:
Si por haber caído en la trampa del PP, que ha sembrado el asco a la política, los electores se abstienen de votar, la derecha española y catalana podrían volver al poder. En Madrid, el 9-M. En Barcelona, unos meses más tarde. Por eso son estas elecciones más importantes que las anteriores. Sería bien triste que hiciera falta otro 11-M para que la gente reaccionase y fuese a votar como la otra vez. Son elecciones en España pero también para Cataluña y Barcelona. Según los votos que vayan a la derecha o a la izquierda, nos aguarda un futuro bien distinto. Hasta el votante conservador honesto sabe que sólo la izquierda conserva lo común y lo mejora. La derecha va a lo suyo destruya lo que destruya.

Va ser musulmà Barack Obama?

Ell diu que no. Tot i que el seu pare biològic ho era, encara que no gaire practicant, i que també ho era el segon marit de la seva mare cristiana, Obama assegura que mai ho ha sigut. "Si fos musulmà, no m'importaria dir-ho", ha declarat més d'una vegada. Segons el candidat demòcrata, sempre ha sigut i és encara un cristià practicant. Aquesta polèmica no tindria més trascendència en una societat democràtica si no fos perquè el món musulmà podria considerar que Obama és una apòstata. Daniel Pipes:
...las pruebas disponibles sugieren que Obama nació musulmán de padre musulmán no practicante y durante algunos años tuvo una educación razonablemente musulmana bajo los auspicios de su padrastro indonesio. En algún momento se convirtió al cristianismo. Parece falso afirmar, como hace Obama, que "Siempre he sido cristiano" y que "nunca he practicado Islam". La campaña o bien ignora en apariencia o está inventando al afirmar que "Obama nunca rezó en una mezquita". La conversión de Obama a otra fe, en pocas palabras, le convierte en un murtadd.

Dicho eso, el castigo para la apostasía infantil es menos severo que en el caso de la versión adulta. Como señala
Robert Spencer, "según la ley islámica, un apóstata varón no debe ser ejecutado si no ha alcanzado la pubertad (cf. 'Umdat al-Salik o8.2; Hidayah vol. II pág. 246). Algunos, no obstante, sostienen que debería ser encarcelado hasta alcanzar la edad y después 'invitado' a aceptar el islam, pero oficialmente la pena capital para los menores apóstatas está descartada".

En el lado positivo, si Obama fuera acusado de apostasía de manera prominente, eso plantearía de manera única el problema del derecho de un musulmán a cambiar de religión, cogiendo un tema que se evita sacar a colación a perpetuidad por cualquier medio y llevándolo a primera línea informativa, para gran beneficio futuro quizá de esos musulmanes que desearían declararse ateos o convertirse a otra religión.

¿Pero afectaría significativamente a una presidencia Obama que los musulmanes vean a Obama como un murtadd? El único precedente para juzgar es el de
Carlos Saúl Menem, presidente de Argentina de 1989 a 1999. Hijo de dos inmigrantes musulmanes sirios y esposo de otra sirio-argentina, Zulema Fátima Yoma, Menem se convirtió al catolicismo romano. Su esposa declaró públicamente que Menem abandonaba el islam por motivos políticos -- porque el código argentino hasta 1994 exigía que el presidente de ese país fuera miembro de la Iglesia. Desde un punto de vista musulmán, la conversión de Menem es peor que la de Obama, al haberse llevado a cabo siendo adulto. No obstante, Menem no fue amenazado ni por lo demás obligado a rendir cuentas por su cambio de religión, ni siquiera durante sus viajes a países de mayoría musulmana, Siria en particular.

No obstante, una cosa es ser presidente de Argentina en los años 90 y otra ser presidente de los Estados Unidos en el 2009. Uno tiene que asumir que algunos islamistas le repudiarán como murtadd e intentarán ejecutarle. Teniendo en cuenta la burbuja protectora que rodea a un presidente norteamericano, sin embargo, esta amenaza presumiblemente no supondrá gran diferencia a la hora de cumplir sus deberes.

La sequera catalana no es cosa del canvi climàtic



Que la "pertinaç sequera" que afecta Catalunya no és cosa del canvi climàtic ho recull fins i tot Catalunya Ràdio:

Feia més de cent anys que no hi havia els dèficits pluviomètrics acumulats registrats aquesta tardor passada. L'escenari de sequera que viu tot el país té a veure amb una anomalia meteorològica que provoca que hi hagi hagut poques precipitacions durant tres anys consecutius.

Els investigadors encara no poden explicar per què els fronts que travessaven la Península i els aires humits del sud-est no arriben en la mateixa freqüència i intesitat d'anys enrere. A una escala més gran, expliquen que en tot l'hemisferi nord la circulació de vents humits ha estat anòmala, amb la instal.lació gairebé permanent d'un anticicló.

No és la primera vegada a la història que passa: n'hi ha antecedents al segle dinou. Llavors els efectes van ser devastadors, si bé ara gairebé ni els notem. Carme Lassat, directora del Grup d'Anàlisi de Situacions Meteorològiques Adverses de la Universitat de Barcelona, explica que la falta de precipitacions actual no es pot associar al canvi climàtic.
Podeu llegir aquí l'informe sobre la sequera a Catalunya del Grup d'Anàlisi de Situacions Meteorològiques Adverses de la Universitat de Barcelona. La gràfica que encapçala el post està extreta d'aquest informe.

ADDENDA.- Anton Uriarte publica unes altres gràfiques segons les quals en els últims 10 anys la temperatura global no ha augmentat.


Son los datos más utilizados: los del instituto GISS de la NASA, dirigido por James Hansen, gurú catastrofista. Aparecen publicados en la web del instituto aquí, aunque de una forma un tanto escondida y con la trampilla de utilizar una serie de los 11 últimos años en vez de los 10 como desde hace años se venía haciendo. En fin, compruébenlo ustedes, si les apetece y están interesados. A mí ya me cansa luchar contra tanta berza.

Exactament el contrari del que passa aquí

Demòcrates i republicans s'uneixen per fer front a la recessió econòmica als Estats Units.
Washington.(EFE).- Líderes demócratas y republicanos del Congreso de Estados Unidos acordaron hoy elaborar un plan de estímulo económico que ayude a conjurar una temida recesión en la economía. La presidenta de la Cámara de Representantes, la demócrata Nancy Pelosi, y el líder de la minoría republicana en esa Cámara, John Boehner, dijeron a los periodistas que alcanzaron un acuerdo para elaborar "un paquete que verdaderamente sirva de estímulo".
Exactament el contrari del que passa aquí, on el govern s'entesta a fer veure que no passa res en un patètic intent per arribar il·lès a les eleccions del 9-M, mentre que el principal partit de l'oposició només ha presentat fins ara que propostes econòmiques incoherents i una bronca interna de l'alçada d'un campanar.

Com va anar l'invent

La BBC recull aquesta opinió d'un participant en el Fòrum de l'Aliança de Cvilitzacions celebrat a Madrid:

Entre los más de 300 invitados no había prominentes líderes del mundo árabe, le dijo a BBC Mundo el arabista español Pedro Martínez Montávez. Según él, este primer Foro de la Alianza de Civilizaciones, aunque con ideas buenas y positivas, "fue inconcreto, filosófico y de gran precariedad conceptual". Una iniciativa, añade Montávez, bautizada con un nombre "ambicioso y anacrónico", supeditada al planteamiento político, con gran énfasis en los mecanismos de defensa y la lucha contra el terrorismo.

L'Iraq creixerà aquest any un 7%

BBC:
Una nueva evaluación sobre el futuro económico y político de Irak concluyó con un panorama alentador. El Fondo Monetario Internacional espera un crecimiento del 7% en este año y el próximo. Asimismo, estima que se producirá un incremento en los ingresos del petróleo gracias a las crecientes exportaciones.

En el frente político, el enviado de Naciones Unidas a Irak, Staffan de Mistura, destacó también un panorama favorable. Según el corresponsal de la BBC en Bagdad, Jonny Dymond, de Mistura calificó el actual diálogo entre los musulmanes chiítas y los sunitas como alentador y añadió que su opinión ha cambiado sustancialmente desde principios de año. El funcionario señaló que 2008 es un año crucial para Irak.

dimarts, 15 de gener del 2008

Les bones notícies de l'Iraq




L'èxit de l'estratègia del general Petraeus a l'Iraq permet parlar ja d'una primera i significativa retirada de tropes de la coalició. D'això n'ha parlat avui a Bagdad la secretària d'Estat nord-americana, Condoleezza Rice, amb el primer ministre Nuri al-Malaiki. D'altra banda, la producció de petroli s'ha recuperat fins assolir els nivells anteriors a la guerra.

L'alternativa silenciada

Com que els mitjans de comunicació no els fan gaire cas, com que els bancs no els volen fiar ni un euro i com que tots tenim dret a conèixer totes les ofertes electorals, penjo el vídeo de la intervenció de Fernando Savater en l'acte de presentació de candidatures d'UPyD.

“De aquí a marzo, no quiebra ni Dios”

La frase en cuestión, “de aquí a marzo, no quiebra ni Dios”, se le atribuye a un muy alto cargo de la Oficina Económica del presidente del Gobierno, creada por Miguel Sebastián para asesorar a José Luis Rodríguez Zapatero y dirigida ahora por David Taguas.

Según fuentes de toda solvencia consultadas por El Confidencial Digital, fue pronunciada a mediados de diciembre por este personaje con gran predicamento en La Moncloa y creó no poco estupor en los tres economistas que la escucharon.

Los interlocutores se habían manifestado minutos antes favorables a que acudieran pronto al concurso de acreedores varias empresas que han dado muestras de estar financieramente en precario. Se habló de inmobiliarias, de alguna constructora, de promotoras, incluso de algún banco, y de varias cajas de ahorro que están pasando serios apuros.

dilluns, 14 de gener del 2008

La inesperada jubilació de Pere Antoni de Dòria

La notícia feia uns dies que corria, però avui les agències l'han oficialitzat:

El director general de Caixa Laietana, Pere Antoni de Dòria Lagunas, anunció hoy su voluntad de jubilarse a finales del próximo mes, tras cumplir los 65 años y más de tres décadas al frente de la entidad financiera.

El posible candidato para sustituir a Dòria se elegirá mañana en una reunión del consejo de administración de la caja de ahorros catalana y deberá ser ratificado por la asamblea general de Caixa Laietana convocada para el próximo 25 de febrero.

La jubilació del director general de la Caixa d'Estalvis Laietana de Mataró resulta sorprenent per a tots els que coneixen mínimament la personalitat de Pere Antoni de Dòria Lagunas. Només unes poderoses raons personals podrien explicar que abandoni la direcció de l'entitat en un moment especialment crític pel sector financer. Tot i que ningú no dubta de la bona salut de la caixa, que va declarar que la crisi de les hipoteques "subprime" nord-americanes només l'ha afectada en 182.000 euros, la imprevista decissió de Pere Antoni de Dòria d'abandonar la direcció de l'entitat després de més de 30 anys al seu capdavant sembla qualsevol cosa menys oportuna. En un moment en què en el sector bancari ningú no se'n fia de ningú, l'anunci d'aquesta jubilació precipitada provoca inquietud, i això no sembla que sigui el millor llegat pel futur immediat de la Caixa d'Estalvis que va promoure Josep García Oliver.

De com les bones intencions crean prostitució infantil

El camí de l’infern està enlllosat de bones intencions. I si no, que ho preguntin als nens del països més pobres del món que han perdut la seva feina per culpa de les campanyes contra el treball infantil promogudes per diverses organitzacions suposadament humanitàries. Més preocupats per combatre el capitalisme i la globalització que per oferir una alternativa viable als nens del tercer món, els vividors de la mala consciència han aconseguit que les multinacions acomiadéssin els nens que tenien contractats, sense preguntar-se que passava amb ells una vegada se’ls havia privat del petit sou amb el que ajudaven a la seva família a sobreviure.

Aquesta altra cara de la moneda no interessava als humanitaris de torn. No interessava veure com desenes de milers de nens i nenes, que no tenen altra opció que treballar, havien de seguir fent-ho, però en pitjors condicions. Ara, en lloc de treballar en instal·lacions modernes, amb llum elèctrica i bones condicions higièniques, i amb un sou moltes vegades lleugerament per sobre de la mitjana del país, aquells nens i nenes treballen en empreses locals en condicions laborals i salarials molt pitjors, quan no clarament infrahumanes. Fa uns anys, un reportatge de la BBC -que cap televisió pública d’aquest país ha comprat- ho posava de relleu.

Ara, un reportatge de la televisió noruega ha tornat a posar sobre la taula el problema. Amb dades de l’organització Save de Children, documenta que molts d’aquells nens i nenes han acabat engruixint els rengles de la prostitució infantil. Els nostres humanitaris també estan en contra de la prostitució infantil, però, obsessionats amb la Nike, l’únic que han aconseguit és oferir als proxenetes el més gran exèrcit de reserva de carn tendra del món.

El gran fracàs de l'aposta política pels biocombustibles

Ha estat pitjor el remei que la malaltia. La Unió Europea ha reconegut que no va preveure els problemes que ha provocat la seva política de substituir un 10% de la gasolina i el dièsel per biocombustibles.

Hace dos años, los biocombustibles parecían la solución perfecta para las empresas fabricantes de vehículos que estaban bajo presión para disminuir las emisiones de gases contaminantes. Todo apuntaba a que en vez de sólo revolucionar el diseño automotriz, en general los fabricantes podían reducir la contaminación producida por los vehículos si los conductores utilizaban una mayor cantidad de combustibles provenientes de plantas que habían absorbido dióxido de carbono (CO2) mientras estaban creciendo. A la UE le gustó la idea e inmediatamente fijó metas sobre la utilización de biocombustibles.

Desde entonces, una serie de informes han advertido que algunos biocombustibles casi no reducen emisiones de gases contaminantes. Otros biocombustibles pueden ocasionar la destrucción de los bosques tropicales, provocando no sólo un incremento en el precio de los alimentos sino que grandes firmas agroindustriales desalojen a comunidades pobres con el fin de convertir el terreno en cultivos para la producción de biocombustibles.

"Hemos visto que los problemas ambientales y sociales causados por los biocombustibles son más grandes que lo que calculamos. Por eso debemos ser más cuidadosos", le dijo Dimas a la BBC.

Aprenents de bruixot, creuen amb fe de carboner que tota política ben intencionada ha de donar forçosament resultats positius. La seva prepotència intel•lectual i política els fa despreciar sistemàticament la possibilitat que les seves decisions puguin tenir conseqüències no desitjades. Ja saben: la fal·libilitat és cosa dels humans, no de l'Olimp comunitari.

Las broma que podia provocar una guerra

Ni una “invenció” dels Estats Units ni una “provocació” de l’Iran. L’incident de l’Estret d’Ormuz sembla que va ser obra d’un pirata de les ones, conegut com el “Filipino Monkey”, que sovint interfereix les comunicacions a la zona.

Una broma, doncs, ha estat a punt de provocar una guerra. Per sort, no ho ha aconseguit. Però el que si ha aconseguit és posar en evidència una vegada més la poca seriositat de la majoria d'"analistes" que patim en aquesta part del món civilitzat. Sense tenir ni punyetera idea del que havia passat, els nostres analistes, que com sempre no es van creure la versió nord-americana però es van empassar sense embuts la dels aiatolàs, van tenir extrasensorialment clar que tot era una maniobra del Pentàgon per donar munició a Bush contra l’Iran a l’inici de la seva gira pel Pròxim Orient.

Per a quin any alguna rectificació?

Kite Runner



Avui s'estrena als Estats Units el que promet ser una gran pel·lícula sobre l'Afganistan. Kite Runner, de Marc Forster, és una història de ficció sobre la família i l'amistat que mostra amb gran realisme el context d'un país marcat per l'ocupant comunista i pel feixisme islàmic dels talibans. Després de tres o quatre pel·lícules banals sobre l'Iraq és d'agraïr que algú torni a posar sobre la pantalla l'orígen d'aquests mals.

diumenge, 13 de gener del 2008

Vaja, vaja

Via Barcepundit m'assabento que va ser l'especulador financer antiguerra George Soros el que va pagar la meitat del trampós informe publicat per "The Lancet" sobre els 650.000 morts al conflicte de l'Iraq. Ho publica el Times.

A STUDY that claimed 650,000 people were killed as a result of the invasion of Iraq was partly funded by the antiwar billionaire George Soros.

Soros, 77, provided almost half the £50,000 cost of the research, which appeared in The Lancet, the medical journal. Its claim was 10 times higher than consensus estimates of the number of war dead.

The study, published in 2006, was hailed by antiwar campaigners as evidence of the scale of the disaster caused by the invasion, but Downing Street and President George Bush challenged its methodology.

New research published by The New England Journal of Medicine estimates that 151,000 people - less than a quarter of The Lancet estimate - have died since the invasion in 2003.

“The authors should have disclosed the [Soros] donation and for many people that would have been a disqualifying factor in terms of publishing the research,” said Michael Spagat, economics professor at Royal Holloway, University of London.


divendres, 11 de gener del 2008

Qui controlarà el vostre termostat?

A Califòrnia volen modificar la lesgislació per permetre que el govern de l’estat, directament o per empresa interposada, pugui regular la temperatura de totes les llars a través d’un termostat a control remot. Si aquesta normativa prospera, serà el Gran Germà el que decidirà quina temperatura han de tenir els californians a casa seva. Així, en nom del bé comú, l’estat assumirà una nova responsabilitat. En aquest cas, la d’evitar el malbaratament d’energia i salvar el planeta de tants fredolics egoïstes.

What should be controversial in the proposed revisions to Title 24 is the requirement for what is called a "programmable communicating thermostat" or PCT. Every new home and every change to existing homes' central heating and air conditioning systems will required to be fitted with a PCT beginning next year following the issuance of the revision. Each PCT will be fitted with a "non-removable " FM receiver that will allow the power authorities to increase your air conditioning temperature setpoint or decrease your heater temperature setpoint to any value they chose. During "price events" those changes are limited to +/- four degrees F and you would be able to manually override the changes. During "emergency events" the new setpoints can be whatever the power authority desires and you would not be able to alter them.
El perill per a les democràcies modernes no prové tant d’un declinant totalitarisme de puny d’acer, nazi o boltxevic, com d’un ascendent totalitarisme de rostre humà, d’arrel socialdemòcrata i adob políticament correcte. El totalitarisme d’”Un món feliç” d’Huxley. Un món feliç en el que la democràcia no es trenca de manera traumàtica, sinó que s’extingeix dolçament. De mica en mica. Que s’esmuny imperceptiblement a mesura que anem acceptant que sigui l’estat el que decideixi més i més coses per nosaltres. Les dictadures antigues imposaven por i dolor. Les modernes, regalen comoditat i sedants. A força d'irresponsabilitzar-nos, ens infantilitzen. La disjuntiva ja no és tant, doncs, entre democràcia o dictadura com entre ciutadania o llar d’infants. Entre autonomia i llibertat individual o tutela i dependència personal.

El melic del món

Crec que el pitjor defecte que tenim en aquest país és que ens agrada massa confondre els desitjos per realitats. Dit d'una altra manera, que ens encanta mirar-nos el melic. Un defecte que els nostres mitjans de comunicació, socialdemòcrates tots, converteixen en virtud. Durant les últimes eleccions presidencials nord-americanes els nostres diaris, ràdios i televisions només parlaven de John Kerry, que tots donaven –of course!- per guanyador. Fins i tot, hores després de perdre amb totes les de la llei, Gabilondo encara en cridava la victòria.

Ara, quatre anys després, torna a passar el mateix. Sense la més mínima vergonya, els “caucus” de la remota i insignificant Iowa han passat per davant d’altres informacions sensibles, però subjectes a discreció patriòtica, per l’única raó que les enquestes donaven la victòria a Obama. Al canvi. Al demòcrata. Al negre. Paraules orgasmàtiques en l’imaginari progressista.

Ni la falibilitat de les enquestes, ni l’acumulada experiència sobre els camins inescrutables del complex procés electoral dels Estats Units, serveixen de res. La prudència, l’escepticisme mesurat i la passió pels fets ja no són virtuts periodístiques. L’única virtud que compta és la comunió en la correcció política.

No és estrany, doncs, que els continguts de la majoria dels mitjans de comunicació siguin clònics, intercanviables. Sempre parlen del mateix i de la mateixa manera. Els republicans, per exemple, pràcticament han desaparegut de la crònica diària, llevat de quan se’n pot explicar alguna cosa rara. Tots dónen per fet que és impossible que McCain, Giuliani o algún altra republicà pugui arribar a la Casa Blanca. Segurament no estan passant pel seu millor moment, però encara no hi ha res decidit. Aquí, en canvi, ja hem dit blat, convençuts que és al sac i ben lligat. Convençuts que la guerra de l’Iraq ha estat el nou Vietnam dels republicans. Creuat el Rubicó: “Alea jacta est”.

Però, és veritat que la guerra de l’Iraq és un factor determinant en aquestes eleccions presidencials als Estats Units? Sí, si només llegim el que escriu la premsa espanyola i europea. No, si llegim també el que explica la premsa nord-americana. I el que explica i del que parla la premsa ianqui és de la recessió econòmica, l’atenció sanitària o la immigració. No de l’Iraq.

Aquí, però, immunes a la realitat, seguim mirant-nos el melic cada vegada que volem veure els Estats Units.

Quan el mar baixa no és notícia




dijous, 10 de gener del 2008

Zapatero insisteix: "hoy estamos mejor que ayer y menos que mañana"

Zapatero:
"Crear alarmismo injustificado puede dañar las expectativas y es lo menos patriótico que conozco", ha señalado Zapatero en su intervención en un desayuno organizado por Nueva Economía Fórum, en el que también ha pedido "prudencia y sensatez" a la hora de analizar la economía ya que "puede perjudicar las expectativas".

Por ello, ha pedido a los dirigentes de la oposición "prudencia, sensatez y unas gotas de patriotismo" al tiempo que ha asegurado que los empresarios no comparten la visión negativa de la situación económica que transmiten los líderes ''populares''.

En la misma línea, ha añadido que "ninguna de las tensiones actuales" de la economía, como las turbulencias financieras o la subida de los precios del petróleo y las materias primas, "procede de la existencia de problemas españoles" y "no cabe atribuir ninguna" a la gestión del Ejecutivo que en estos cuatro años, ha destacado, se ha ganado la "credibilidad" y la "confianza" para gobernar otros cuatro años más.

Amb aquestes paraules, ahir, Rodríguez Zapatero pretenia tornar-nos a prendre el pèl. I ho feia, mentint i adoptant una actitud antidemocràtica insòlita. Mentia, perquè amagava la realitat d’unes xifres que ahir mateix tres especialistes (Merrill Lynch, Financial Times i UBS) posaven al descobert. I adoptava una actitud antidemocràtica insòlita a l’exigir, d’una banda, que l’oposició deixi de fer d’oposició per “patriotisme” i, de l’altre, per considerar legítim no explicar a la població, ignorant i estúpida, la gravetat de la situació.

En uns moments d’incertesa i de crisi com aquest, el que els ciutadans esperem dels nostres governants és que ens parlin amb franquesa, ens expliquin el que està passat i ens diguin el que volen fer per evitar o mitigar l’impacte dels problemes que ens amenacen. Igual com va fer en el seu dia el ministre d’Economia del govern Suárez, Enrique Fuentes Quintana. Va donar la cara, va explicar sense pal·liatius la gravetat de la situació i va aconseguir la firma dels Pactes de la Moncloa que van servir per treure el país de la pitjor crisi econòmica des de la guerra civil i l’autarquia.

Zapatero, pel contrari, només sap marejar la perdiu. Parla però no escolta. Aparenta però no afronta. Alliçona però no apren. El desembre de l'any passat, 24 hores abans de l'atemptat de Barajas, va dir que el procés de pau "estava mejor que ayer y menos que mañana". Ahir, deia el mateix respecte l'economia espanyola. L'única diferència és que aquesta vegada el desmentiment li arribava el mateix dia.

La mentida repetida

Josep Miquel, m'acabes de treure les paraules de la boca:
EL PAÍS abre su edición digital con "Un nuevo estudio asegura que 151.000 iraquíes han muerto desde la invasión de EE UU". Y con ello, los 650.000 se van por el agujero de la memoria, como si el propio diario no hubiese estado berreando esta cifra durante meses. A otra cosa, mariposa.

Dije el otro día que
esperaría sentado a que todos los medios que se tragaron la cifra de 650.000 se retractaran, o aclararan que se había demostrado que el estudio era fraudulento. Por lo que se ve -y no me sorprende demasiado- simplemente han elegido publicar otra cifra sin más, sin molestarse en explicar nada, con la esperanza de que la gente no recuerda nada.

Para su desgracia, hay una cosa que se llama memoria (o mejor dicho dos: memoria y buscador de internet...)

Ahora sólo hace falta que detallen cuántos de esos 151.000 muertos lo han sido a manos de la coalición y cuántos han sido a manos de los gloriosos resistentes. Tan gloriosos que en lugar de atacar al invasor -algo que podría considerarse legítimo- asesinas a mujeres y niños indefensos, en mercados y escuelas, con el fin de conseguir poner en un aprieto a los invasores gracias al impagable rol de la prensa occidental -que nunca podrán agradecer bastante- con artículos como estos en los que se echan los muertos que ellos han provocado a la cara de suenemigo.



Text íntegre de l'informe de l'ONU (en anglès)

dimecres, 9 de gener del 2008

Les perles de Leguina

Publico algunes de les "perles" que ha deixat anar avui a Telemadrid l'expresident d'aquèlla Comunitat, el socialista Joaquin Leguina, respecte la direcció del PSOE i el govern de Zapatero.
La ocurrencia que más ha perjudicado a esta legislatura ha sido la de la España plural, y luego nos enteramos, con sorpresa por mi parte, por el libro "Madera de Zapatero", que el presidente dice que España no está cuajada. Y supongo que debe referirse a esa España plural. Y si tenemos que cuajar la España plural, vamos 'aviaos', como dirían los más castizos de Madrid".

"Una coalición de Gobierno entre PP y PSOE, durante unos años, a ver si nos tranquilizamos y dejamos de escuchar estupideces y provocaciones por parte de 'los Ibarretxes', 'los Carods Roviras' y demás compañeros".

"Cerrar el Título VIII de la Constitución, que se ha mostrado como un coladero de disparates; y cerrar también las asociaciones de jueces, prohibirlas. Sólo han servido para politizar la justicia".

"La gente de mi generación que entró en política tenía, antes de entrar en política o a la vez de estar en política, resueltos sus problemas profesiones; ya fuera un albañil, ya fuera un electricista, como José Luis Corcuera...Cuando uno no tiene más oficio ni beneficio que la política, la primera pregunta que uno se hace es ¿y a estos cuando les echemos, porque algún día les echaremos, dónde van, les vamos a dejar en medio de la calle?"

"Ha sido Zapatero el que nos ha hecho 'vieja guardia', nos ha señalado con el dedo. Y acabará teniendo razón porque todo el mundo envejece. Él también. Pero lo que habría que preguntar es por qué. De todas formas, lo que más me ha dolido no es que haya decidido amortizarnos, sino que muchos de los nuestros se hayan puesto de alfombra. Yo, no".

Muñoz Molina, també políticament incorrecte

Després d'Arturo Pérez Reverte, Antonio Muñoz Molina ens regala un altra article políticament incorrecte sobre el desastre educatiu. L'article és de fa uns dies i m'hauria passat per alt si no fos per l'amic T. A. que me l'acaba d'enviar. No us el perdeu.

La enseñanza pública se deteriora irreparablemente en España gracias a una conspiración de ignorancia tramada desde hace años por la chusma política y la secta pedagógica y las autoridades ya tienen un culpable: el franquismo. Quién si no. Como mi tierra natal está incluso a la cola del desastre leo que la consejera de Educación de la Junta de Andalucía ha descubierto una causa todavía más lejana: nuestro atraso histórico. A ellos, los socialistas que llevan gobernando en Andalucía un cuarto de siglo, que los registren. Pienso en mis maestros, los que me enseñaron contra viento y marea a leer y a escribir y a amar el conocimiento en años de oscurantismo y pobreza; pienso en tantos profesores vocacionales y derrotados que conozco, en las cartas despectivas o perdonavidas o del todo insultantes de pedagogos y expertos, de enchufados de diverso pelaje, que he recibido sin falta cada vez que he escrito sobre las quejas amargas de mis amigos profesores y sobre lo que yo estaba descubriendo con mis propios ojos con sólo hojear los libros de texto de mis hijos y escuchar las historias que me contaban al volver de la escuela.

A los expertos, a los gurús de la jerga psicopedagógica y a los enchufados no les cabía la menor duda: los que alertábamos sobre la degradación de la enseñanza nos habíamos vuelto de derechas y no sabíamos nada, no entendíamos de nada. Ellos sí que entendían: a la vista están los resultados.

Igualada o com Zapatero ens aixeca la camisa

El Financial Times publica un article en el que contraposa el triomfalisme ecònomic del govern socialista amb la crua realitat de les butxaques dels ciutadans espanyols.

The mood is especially sombre in provincial towns such as Igualada, a prosperous textile and leather manufacturing centre near Barcelona in the north-east.
“I’ve been a bank manager for 28 years and I have never lived through a situation as dramatic as this,” says the branch manager of a regional savings bank, who asked not to be named. “House prices in this town have fallen by 20 per cent, there is no demand, and no mortgage finance. Savings banks have cut off funding. Before the credit crunch, I used to do 12 mortgages a month. Since August, my branch has approved only one new loan.”
He says that for the first time, clients are handing in the keys of their homes and walking away from their debt problems. “With the fall in house prices, families are giving up. They don’t see the point of struggling on with their mortgage payments.” Repossessions, he says, are on the rise.
Some property developments have been stopped, and Igualada, a busy town of 38,000 people, is dotted with idle construction sites and foundation holes.
Developers with recently completed projects were in an even worse bind, the bank manager said. “Because property prices are falling, buyers who put a downpayment on a flat are going back on their agreements. They prefer to lose their deposits than to be trapped in a negative equity situation.”
In Madrid, the Bank of Spain, which acts as financial regulator, and the country’s banking lobbies insist that the lending business remains sound. Only 0.9 per cent of some €1,700bn ($2,500bn, £1,270bn) in outstanding loans are officially classified as non-performing, according to the bank. Spanish banks have set aside enough provisions to cover a three-fold increase in bad loans.
But in Igualada, bank managers of regional and national savings banks – all of whom asked not to be named – say that official statistics are not telling the full story. Developers in Spain raise bank credit on the basis of the downpayments they receive. “In an environment of falling house prices, we have no way of knowing how many units have actually been sold, or how many sales will fall through,” says one banker.

dimarts, 8 de gener del 2008

Estats Units entra en recessió

BBC:
The feared recession in the US economy has already arrived, according to a report from Merrill Lynch. It said that Friday's employment report, which sent shares tumbling worldwide, confirmed that the US is in the first month of a recession.

Its view is controversial, with banks such as Lehman Brothers disagreeing.

But a reserve member of the committee that sets US rates warned that it could do little about the below-trend growth expected in the next six months.

"I am concerned that developments on the inflation front will make the Fed's policy decisions more difficult in 2008," Charles Plosser, president of the Federal Reserve Bank of Philadelphia said.

He was referring to the problems faced by the US Federal Reserve, which might want to cut interest rates to avoid a recession, but is worried about inflationary factors such as $100-a-barrel oil.

La Generalitat respòn



El vídeo difós avui pel PP de Catalunya reprodueix la trucada d’una ciutadana al Departament d’Educació de la Generalitat per preguntar per algún centre escolar on pugui escolaritzar els seus fills en castellà i en català. El Departament reconeix que això “no existeix a Catalunya”.

dilluns, 7 de gener del 2008

El romanticisme i el suïcidi de la raó

Ayaan Hirsi Ali fa una magnífica ressenya sobre el llibre de Lee Harris “THE SUICIDE OF REASON. Radical Islam’s Threat to the Enlightenment” al Sunday Book Review del New York Times d'ahir. Reprodueixo la part final, però us recomano la lectura de l’article sencer. (Via Extrême-Centre).

Harris is pessimistic in a way that the Enlightenment thinkers were not. He takes a Darwinian view of the struggle between clashing cultures, criticizing the West for an ethos of selfishness, and he follows Hegel in asserting that where the interest of the individual collides with that of the state, it is the state that should prevail. This is why he attributes such strength to Islamic fanaticism. The collectivity of the umma elevates the communal interest above that of the individual believer. Each Muslim is a slave, first of God, then of the caliphate. Although Harris does not condone this extreme subversion of the self, still a note of admiration seems to creep into his descriptions of Islam’s fierce solidarity, its adherence to tradition and the willingness of individual Muslims to sacrifice themselves for the sake of the greater good.

In addition, Harris extols American exceptionalism together with Hegel as if there were no contradiction between the two. But what makes America unique, especially in contrast to Europe, is its resistance to the philosophy of Hegel with its concept of a unifying world spirit. It is the individual that matters most in the United States. And more generally, it is individuals who make cultures and who break them. Social and cultural evolution has always relied on individuals — to reform, persuade, cajole or force. Culture is formed by the collective agreement of individuals. At the same time, it is crucial that we not fall into the trap of assuming that the survival tactics of individuals living in tribal societies — like lying, hypocrisy, secrecy, violence, intimidation, and so forth — are in the interest of the modern individual or his culture.

I was not born in the West. I was raised with the code of Islam, and from birth I was indoctrinated into a tribal mind-set. Yet I have changed, I have adopted the values of the Enlightenment, and as a result I have to live with the rejection of my native clan as well as the Islamic tribe. Why have I done so? Because in a tribal society, life is cruel and terrible. And I am not alone. Muslims have been migrating to the West in droves for decades now. They are in search of a better life. Yet their tribal and cultural constraints have traveled with them. And the multiculturalism and moral relativism that reign in the West have accommodated this.

Harris is correct, I believe, that many Western leaders are terribly confused about the Islamic world. They are woefully uninformed and often unwilling to confront the tribal nature of Islam. The problem, however, is not too much reason but too little. Harris also fails to address the enemies of reason within the West: religion and the Romantic movement. It is out of rejection of religion that the Enlightenment emerged; Romanticism was a revolt against reason.

Both the Romantic movement and organized religion have contributed a great deal to the arts and to the spirituality of the Western mind, but they share a hostility to modernity. Moral and cultural relativism (and their popular manifestation, multiculturalism) are the hallmarks of the Romantics. To argue that reason is the mother of the current mess the West is in is to miss the major impact this movement has had, first in the West and perhaps even more profoundly outside the West, particularly in Muslim lands.

Thus, it is not reason that accommodates and encourages the persistent segregation and tribalism of immigrant Muslim populations in the West. It is Romanticism. Multiculturalism and moral relativism promote an idealization of tribal life and have shown themselves to be impervious to empirical criticism. My reasons for reproaching today’s Western leaders are different from Harris’s. I see them squandering a great and vital opportunity to compete with the agents of radical Islam for the minds of Muslims, especially those within their borders. But to do so, they must allow reason to prevail over sentiment.

To argue, as Harris seems to do, that children born and bred in superstitious cultures that value fanaticism and create phalanxes of alpha males are doomed — and will doom others — to an existence governed by the law of the jungle is to ignore the lessons of the West’s own past. There have been periods when the West was less than noble, when it engaged in crusades, inquisitions, witch-burnings and genocides. Many of the Westerners who were born into the law of the jungle, with its alpha males and submissive females, have since become acquainted with the culture of reason and have adopted it. They are even — and this should surely relieve Harris of some of his pessimism — willing to die for it, perhaps with the same fanaticism as the jihadists willing to die for their tribe. In short, while this conflict is undeniably a deadly struggle between cultures, it is individuals who will determine the outcome.

divendres, 4 de gener del 2008

Cinc milions i mig

És el nombre de neixements que van tenir lloc a la Xina l'1 de gener.


La crisi que ve

L'ültim article de Xavier Sala-i-Martín explica que es donen totes les condicions perquè es produeixi una "tempesta perfecte" en l'economia mundial. És a dir, una crisi sense gaires precedents. Passarà? Sembla que en tenim molts números.

dimecres, 2 de gener del 2008

Veneçuela enregistra més morts violentes que l'Iraq

Gateway Pundit:
Venezuelan Politics blog reported that an average 33 Venezuelans were murdered each day last year, which comes to 1000 murders per month.

Iraq’s and Venezuela’s populations are roughly comparable: 27.5 million versus 27.7 million. In the last three months, there have been 1498 civilian fatalities in Iraq. During this same time, roughly 3000 Venezuelans have been murdered.

For the last three months of 2007, a Venezuelan was twice as likely to lose his life to violence as an Iraqi. It looks like its time for Hugo to put more attention on his abysmal security situation and less attention on Hollywood.

Les pistoles de joguina no fan mal

M’apunto al post de Barcepundit. Si per Reis els vostres fills us demanen juguets políticament incorrectes com una pistola de plàstic, una escopeta elèctrica o una espasa lluminosa, feu-los cas i no tingueu remordiments de consciència. És més, si intuïu que els pobrets no s’atreveixen a demanar-los, aclaparats per tant de sermó antimasclista i pseudopacifista, animeu-los a que no es reprimeixin i que demanin el que realment desitgen. No només no els farà cap mal sinó que els ajudarà a desenvolupar-se d’una manera més equilibrada. No ho diem nosaltres. Ni tan sols és la primera vegada que es diu. El que és nou és que ho digui la ministre de la infància del govern laborista britànic.

Imbècils perillosos

Arturo Pérez-Reverte:
Cuadrilla de golfos apandadores, unos y otros. Refraneros casticistas analfabetos de la derecha. Demagogos iletrados de la izquierda. Presidente de este Gobierno. Ex presidente del otro. Jefe de la patética oposición. Secretarios generales de partidos nacionales o de partidos autonómicos. Ministros y ex ministros –aquí matizaré ministros y ministras– de Educación y Cultura. Consejeros varios. Etcétera. No quiero que acabe el mes sin mentaros –el tuteo es deliberado– a la madre. Y me refiero a la madre de todos cuantos habéis tenido en vuestras manos infames la enseñanza pública en los últimos veinte o treinta años. De cuantos hacéis posible que este autocomplaciente país de mierda sea un país de más mierda todavía. De vosotros, torpes irresponsables, que extirpasteis de las aulas el latín, el griego, la Historia, la Literatura, la Geografía, el análisis inteligente, la capacidad de leer y por tanto de comprender el mundo, ciencias incluidas. De quienes, por incompetencia y desvergüenza, sois culpables de que España figure entre los países más incultos de Europa, nuestros jóvenes carezcan de comprensión lectora, los colegios privados se distancien cada vez más de los públicos en calidad de enseñanza, y los alumnos estén por debajo de la media en todas las materias evaluadas.

Pero lo peor no es eso. Lo que me hace hervir la sangre es vuestra arrogante impunidad, vuestra ausencia de autocrítica y vuestra cateta contumacia. Aquí, como de costumbre, nadie asume la culpa de nada. Hace menos de un mes, al publicarse los desoladores datos del informe Pisa 2006, a los meapilas del Pepé les faltó tiempo para echar la culpa de todo a la Logse de Maravall y Solana –que, es cierto, deberían ser ahorcados tras un juicio de Nuremberg cultural–, pasando por alto que durante dos legislaturas, o sea, ocho años de posterior gobierno, el amigo Ansar y sus secuaces se estuvieron tocando literalmente la flor en materia de Educación, destrozando la enseñanza pública en beneficio de la privada y permitiendo, a cambio de pasteleo electoral, que cada cacique de pueblo hiciera su negocio en diecisiete sistemas educativos distintos, ajenos unos a otros, con efectos devastadores en el País Vasco y Cataluña. Y en cuanto al Pesoe que ahora nos conduce a la Arcadia feliz, ahí están las reacciones oficiales, con una consejera de Educación de la Junta de Andalucía, por ejemplo, que tras veinte años de gobierno ininterrumpido en su feudo, donde la cultura roza el subdesarrollo, tiene la desfachatez de cargarle el muerto al «retraso histórico». O una ministra de Educación, la señora Cabrera, capaz de afirmar impávida que los datos están fuera de contexto, que los alumnos españoles funcionan de maravilla, que «el sistema educativo español no sólo lo hace bien, sino que lo hace muy bien» y que éste no ha fracasado porque «es capaz de responder a los retos que tiene la sociedad», entre ellos el de que «los jóvenes tienen su propio lenguaje: el chat y el sms». Con dos cojones.

Pero lo mejor ha sido lo tuyo, presidente –recuérdame que te lo comente la próxima vez que vayas a hacerte una foto a la Real Academia Española–. Deslumbrante, lo juro, eso de que «lo que más determina la educación de cada generación es la educación de sus padres», aunque tampoco estuvo mal lo de «hemos tenido muchas generaciones en España con un bajo rendimiento educativo, fruto del país que tenemos». Dicho de otro modo, lumbrera: que después de dos mil años de Hispania grecorromana, de Quintiliano a Miguel Delibes pasando por Cervantes, Quevedo, Galdós, Clarín o Machado, la gente buena, la culta, la preparada, la que por fin va a sacar a España del hoyo, vendrá en los próximos años, al fin, gracias a futuros padres felizmente formados por tus ministros y ministras, tus Loes, tus educaciones para la ciudadanía, tu género y génera, tus pedagogos cantamañanas, tu falta de autoridad en las aulas, tu igualitarismo escolar en la mediocridad y falta de incentivo al esfuerzo, tus universitarios apáticos y tus alumnos de cuatro suspensos y tira p’alante. Pues la culpa de que ahora la cosa ande chunga, la causa de tanto disparate, descoordinación, confusión y agrafía, no la tenéis los políticos culturalmente planos. Niet. La tiene el bajo rendimiento educativo de Ortega y Gasset, Unamuno, Cajal, Menéndez Pidal, Manuel Seco, Julián Marías o Gregorio Salvador, o el de la gente que estudió bajo el franquismo: Juan Marsé, Muñoz Molina, Carmen Iglesias, José Manuel Sánchez Ron, Ignacio Bosque, Margarita Salas, Luis Mateo Díez, Álvaro Pombo, Francisco Rico y algunos otros analfabetos, padres o no, entre los que generacionalmente me incluyo.

Qué miedo me dais algunos, rediós. En serio. Cuánto más peligro tiene un imbécil que un malvado.

M'ha arribat, via l'amic F.C., aquest article de fa uns dies de l'Arturo Pérez-Reverte. Trobo que és perfecte per encetar l'any, a dos mesos de les eleccions.